Soud podmíněně zastavil stíhání obžalovaných v případu výbuchů v Poličských strojírnách

Okresní soud ve Svitavách podmíněně zastavil stíhání všech obžalovaných v případu výbuchu v Poličských strojírnách. České televizi to sdělila předsedkyně senátu Eva Kotalová. Obžalovaní se mimo jiné přiznali k pochybení a uhradili vzniklou škodu. Tři zaměstnanci a jedna právnická osoba byli obžalovaní z obecného ohrožení z nedbalosti. Série explozí v roce 2017 zranila devatenáct lidí, 120 lidí se muselo evakuovat a materiální škoda dosáhla zhruba 25 milionů korun.

„Trestní stíhání bylo podmíněně zastaveno u všech obžalovaných,“ uvedla Kotalová. Dodala, že splnili všechny zákonné podmínky pro podmínečné zastavení stíhání.

„Jedná se o přečin, obžalovaní se k činu doznali, nahradili způsobenou škodu jednotlivým poškozeným, složili na účet soudu peněžitou částku určenou na pomoc obětem trestné činnosti a vzhledem k jejich osobám a k okolnostem případu lze důvodně takové rozhodnutí považovat za dostačující,“ doplnila Kotalová. Po uplynutí zkušební doby by tak mohlo být stíhání definitivně ukončeno.

Výbuch v jedné z hal Poličských strojíren 23. února 2017 způsobila uvnitř hydraulického lisu plastická trhavina, která byla součástí munice. Pak v objektu začalo také hořet a následovaly exploze dalšího uskladněného materiálu. Lisovnu na trhaviny provozovala společnost STV Group, která je sesterskou firmou Poličských strojíren.

Hejtmanství, hasiči a záchranáři v minulosti kritizovali, že se po výbuchu nemohli na místo dostat včas. Vrátný společnosti neměl v okamžiku mimořádné události žádné informace o areálu a o místě požáru. Hasiči a záchranná služba přesně nevěděli, co se v podniku stalo a jaké nebezpečí hrozí.

Podle policie přesáhla škoda způsobená výbuchem 25 milionů korun. Hasiči ji původně odhadovali na 50 milionů korun. Poličské strojírny i STV Group patří do holdingu STV Invest, který má pronajatou část areálu firmy. Závod STV Group v Poličce vyrábí velkorážovou munici a zabývá se opravami vojenské techniky a dodávkami náhradních dílů.