Soud nepravomocně poslal do vězení muže v případu takzvané luhanské brigády

Městský soud v Brně v úterý v případu takzvané luhanské brigády poslal do vězení jednoho člověka, dalším dvěma uložil podmíněný trest. Podle rozsudku vydírali ukrajinské podnikatele. Trojice vinu popírala. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání. Obžalobě původně čelilo sedm lidí, čtyři lidi ale soud už dříve obžaloby v tomto zprostil.

Soud za vydírání uložil nepodmíněný trest Olegu Kalašnykovi, do věznice s ostrahou jej poslal na tři roky. Muž odešel i s peněžitým trestem ve výši 150 tisíc korun. Osmnáct měsíců podmíněně na tři roky uložil soud manželce potrestaného Valentyně, a to za legalizaci výnosů získaných trestnou činností. Ženě dal i peněžitý trest 160 tisíc korun. Za vydírání soud uložil trest dvanáct měsíců podmíněně odložených na dva roky Volodymyru Andrejčukovi.

Podle obžaloby tvořila pětice mužů organizovanou skupinu, která nabízela podnikatelům původem z Ukrajiny „ochranu“. V podstatě vybírali výpalné na základě výhrůžek, že poškodí majetek vydíraných nebo ublíží někomu z jejich rodiny.

Obžaloba se týkala šestnácti případů z let 2007 až 2021. Část z podnikatelů podle spisu výpalné i přes výhrůžky odmítla platit, další ale poslali na účet obviněných žen nebo předali osobně v hotovosti některým členům skupiny dohromady asi 2,6 milionu korun. Někteří podnikatelé pak výpalné podle obžaloby platili protislužbou, například spláceli leasing za automobily pro členy skupiny nebo jejich děti. Dvě ženy pak obžaloba vinila z legalizace peněz získaných trestnou činností.

Zproštěni

Soud už dříve jednu z žen obžaloby zcela zprostil, další tři lidi zprostil obžaloby z vydírání minulý týden, kdy z nich podmínku za přechovávání jedu a nedovolené ozbrojování uložil jen údajné hlavě skupiny Vasiljovičovi Nykoljukovi. Nynější nepravomocně odsouzená trojice tak už nespadala do kategorie organizované skupiny.

V případě Kalašnykova se navíc podle soudu podařilo prokázat jen tři body ze třinácti, u deseti jej viny zprostil. Podle soudu si muž vydíráním tří podnikatelů přišel minimálně na 769 tisíc korun, kdy poškození mu peníze předávali buď osobně, posílali na účet Kalašnykové či jí peníze předávali osobně. Muž vinu popíral, stejně tak i žena. Tvrdila, že nevěděla, že peníze, které na účet přicházejí, jsou získané nelegální činností.

Předseda senátu Aleš Dufek neměl o vině obžalovaných pochyb. „Dáma se rozhořčuje, proč tady vůbec má být, a vůbec jí nevadí, že si její manžel udělal finanční otroky, kdy ona tento hanebný čin kryje. Ona tvrdí, že byli s poškozenými kamarádi, že jí to posílali dobrovolně, ale kolikrát vy jste jim poslala pět tisíc korun? To už zase tak velcí kamarádi nejste? Jen brát a brát. Tito manželé se zachovali naprosto nehorázným zavrženíhodným způsobem, hyenisticky. Udělali si finanční otroky z ukrajinských podnikatelů,“ uvedl Dufek.

Soudní proces, který začal v polovině srpna, navazuje na zátah provedený loni v říjnu Národní centrálou proti organizovanému zločinu. Při operaci s krycím názvem Brigáda tehdy policisté na jižní Moravě zadrželi sedm lidí. Při domovních prohlídkách našli miliony korun v hotovosti a střelné zbraně. Státní zastupitelství poslalo k soudu pět mužů a dvě ženy.