Sociální rovnost v Česku není, myslí si lidé

Praha - Češi mají vážné pochybnosti o tom, že v naší společnosti existuje sociální rovnost a spravedlnost. 86 procent lidí si myslí, že současný režim poskytuje některým skupinám obyvatel nespravedlivé výhody a privilegia. Dvě třetiny lidí se ale také domnívají, že schopní jedinci se u nás mohou dobře uplatnit. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Jako sociálně spravedlivou hodnotí českou společnost zejména lidé s vyšším životním standardem, příznivci pravicových stran, studenti, živnostníci a podnikatelé; opačný názor zastávají stoupenci ČSSD a KSČM. 61 procent respondentů si myslí, že společnost dává dostatek příležitostí k uplatnění - tento názor zastávají zejména vysokoškoláci, odborní pracovníci a materiálně dobře zajištění lidé.

Podle autorů průzkumu z odpovědí respondentů vyplývá, že 34 procent Čechů zdejší společnost považuje za zcela nespravedlivou. Dalších 36 procent lidí je přesvědčeno, že pracovití a přemýšliví lidé mají i v nespravedlivé společnosti šanci na úspěch. Názor, že lidé mají rovné šance a schopní jedinci se ve společnosti mohou uplatnit, i když privilegia poskytovaná některým skupinám jsou nespravedlivá, podle STEM zastává 14 procent lidí. Za zcela spravedlivou českou společnost považuje pouhých osm procent lidí.