Sochu Winstona Churchilla v Praze poškodil sprejer. Napsal, že byl rasista

Na podstavec sochy někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 někdo napsal, že byl rasista. Policisté věc vyšetřují pro podezření z trestného činu poškození cizí věci, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Radnice už nechala nasprejovaný nápis odstranit. Pravděpodobně souvisel s nynějšími protesty proti policejnímu násilí a rasismu v USA, které rozpoutala smrt černocha George Floyda při zatýkání v americkém Minneapolisu.

Churchillova socha stojí na náměstí pojmenovaném po britském politikovi. „Případ je prověřován pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Předběžná škoda byla vyčíslena na částku přesahující jeden tisíc korun,“ uvedl mluvčí policie na Twitteru. Poškození cizí věci se vztahuje právě i na sprejerství. 

Churchillova socha patří Praze 3. Radnice původně škodu vyčíslila na částku nižší než tisíc korun, jde podle ní o „obyčejné vandalství“. Podle mluvčí Prahy 3 Lucie Bukovanské už před 12:30 nápis odstranili odborníci. Podle vedení městské části zůstane socha tam, kde je.

Na náměstí sochu rozhodně necháme, i kdybychom ji měli mýt do zblbnutí.
Jiří Ptáček
starosta městské části Praha 3

Fotografie s popsaným podstavcem sochy se objevily na sociálních sítích. Na podstavci byl také nápis Black lives matter (Na životech černochů záleží), který zřejmě odkazoval ke smrti Floyda z 25. května v Minneapolisu.

Floyd zemřel při zásahu bělošského policisty, který mu skoro devět minut klečel na krku. Americký policista teď čelí obvinění z vraždy, jeho tři kolegové podle prokuratury napomohli vraždě tím, že ho nezastavili.

Odstraňování nápisu z podstavce sochy Winstona Churchilla
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Floydova smrt vyvolala v USA vlnu demonstrací proti rasové nerovnosti a policejní brutalitě, protesty však probíhají i v jiných zemích, v mnoha městech přerostly v násilnosti. V Praze na Staroměstském náměstí minulou sobotu protestovaly proti policejnímu násilí a rasismu v USA i v dalších zemích zhruba tři stovky převážně mladých cizinců. 

Nápis „Churchill byl rasista“ někdo minulou neděli nastříkal také na jeho sochu před sídlem britského parlamentu v Londýně. Podle agentury Reuters Churchill zastával rasistické a antisemitské názory a kritici ho obviňují, že odepřel dodávky potravin Indii za hladomoru v roce 1943, který zabil více než dva miliony lidí.

Sochy Churchilla nejsou jediným terčem vandalů

V USA už demonstranti strhli několik soch, které považují za symboly kolonialismu a otrokářství. Poškozeny byly například sochy mořeplavce Kryštofa Kolumba. V anglickém přístavním městě Bristol v neděli lidé protestující proti rasismu strhli a hodili do vody sochu Edwarda Colstona, který v 17. století vydělal jmění na obchodu se západoafrickými otroky.