Šimandl po odchodu z rozvědky nastoupí do čela Generálního ředitelství cel

Generální ředitelství cel povede Marek Šimandl. Končící ředitel civilní rozvědky nastoupí do nové funkce 8. července, oznámilo ministerstvo financí. Celníci jsou nyní bez generálního ředitele, ke konci května rezignoval Milan Poulíček. Dočasně byl vedením generálního ředitelství pověřen Pavel Kotraba coby první ředitelův zástupce.

„Jsem rád, že Celní správu povede kvalifikovaný člověk s bohatými zkušenostmi ze služby pro stát a těším se na spolupráci s ním,“ komentoval rozhodnutí jmenovat Marka Šimandla generálním ředitelem celníků ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Do čela Generálního ředitelství cel jmenuje Stanjura Šimandla 8. července.

Ministerstvo financí oznámilo jméno nového šéfa Celní správy dva dny poté, co vyšlo najevo, že Šimandl končí v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace. Civilní rozvědka spadá pod ministerstvo vnitra, ministr Vít Rakušan (STAN) uvedl, že Šimandl z ní odchází na vlastní žádost.

„Budu rád, pokud zůstane v bezpečnostních sborech i nadále a stát tak bude moci využít jeho odbornost a kvalifikaci,“ řekl k jeho rozhodnutí. Objevily se spekulace, že by mohl vést Národní bezpečnostní úřad, nakonec ale přešel k celníkům. Jeho nástupcem v ÚZSI bude Petr Mlejnek. 

Na jméno nového ředitele ještě čeká NÚKIB

Marek Šimandl v minulosti pracoval v Bezpečnostní informační službě a dvanáct let i na Národním bezpečnostním úřadu, z něj v roce 2017 přešel na nově vytvořený Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, než se stal ředitelem rozvědky.

Po větší obměně vedoucích představitelů některých úřadů je to právě NÚKIB, který ještě nezná jméno budoucího ředitele. Ten nynější Karel Řehka se stane od 1. července náčelníkem armádního generálního štábu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že prozatím bude vedením úřadu pověřen některý z trojice náměstků. Vláda by ale měla brzy vybrat i nového stálého ředitele.

„Můžu garantovat, že nedojde k oslabení této instituce, pan generál Řehka měl štěstí na své spolupracovníky. I v budoucnu bude NÚKIB v dobrých rukách,“ řekla Černochová.