Poslanci projednali jmenování Řehky do čela generálního štábu a Foltýna náčelníkem Vojenské policie

Události: Karel Řehka nastoupí do čela generálního štábu (zdroj: ČT24)

Nic již nebrání tomu, aby Karel Řehka nastoupil do čela generálního štábu české armády ani tomu, aby se Otakar Foltýn ujal velení Vojenské policie. Jmenování obou projednal branný výbor Poslanecké sněmovny, což byl poslední zbývající krok poté, co nominace schválila vláda, přičemž na jméně Karla Řehky se předtím shodli ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a prezident Miloš Zeman.

Branný výbor Poslanecké sněmovny musí nominace na náčelníky generálního štábu a Vojenské policie pouze projednat. Zákon nepředpokládá, že by přijal nějaké usnesení. Někteří zástupci opozice ve výboru však vyjádřili výhrady k vládním kandidátům.

Předseda výboru a bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dal předem najevo výhrady kvůli tomu, že by Karel Řehka měl do čela generálního štábu nastoupit z postu ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Po svém jmenování do čela úřadu byl zařazen do armádních záloh. 

„Velmi si vážím jeho práce, považuji ho za profesionála, ale zůstává moje výhrada k tomu, že je to mimo kariérní systém,“ poznamenal Metnar. Na druhé straně považuje exministr za důležité, že Řehka sám „přijal tuto výzvu“. Vyzdvihl jeho předchozí práci v armádě i v NÚKIB.

Radovan Vích (SPD) se zase domnívá, že má Řehka jako brigádní generál na náčelníka generálního štábu příliš nízkou hodnost. Uvítal by, kdyby vláda vybrala někoho z řad generálporučíků. „Řehka nemá průběh služební kariéry takový, aby měl předpoklady vykonávat nejvyšší funkci v armádě. Nejvyšším vojákem se poprvé v historii stává generál druhé kategorie,“ předeslal člen branného výboru.

Na pátečním jednání hovořil Vích o údajném porušení kariérního řádu, obává se, že Řehka nebude mít autoritu u současného vedení armády a že někteří generálové kvůli němu odejdou. To však odmítl další člen výboru Karel Krejza (ODS). Podle něj žádný počet generálských hvězd nedokáže zajistit autoritu. Uvítal, že na generální štáb přijde mladší generál, a očekává, že některé „zkostnatělé věci“ v armádě dokáže posunout.

Vládního kandidáta na náčelníka generálního štábu se na výboru zastala i ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zdůraznila Řehkovy dosavadní zkušenosti včetně toho, že jako jediný současný český generál velel divizi, a to v rámci NATO. Nemyslí si, že by neměl řídit generální štáb, když má hodnost brigádního generála. Připomněla, že v minulosti se stali náčelníky generálního štábu i mladší kandidáti s nižší nebo podobnou hodností. Za velkou výhodu považuje Černochová Řehkovu aktuální zkušenost z úřadu pro kybernetickou bezpečnost, protože kybernetický prostor je považován za další bojiště.

Foltýna kritizovala opozice kvůli příspěvkům na sociálních sítích

Výhrady měla opozice i vůči Otakaru Foltýnovi. Poslanci ANO mu vyčítali některá jeho dřívější vyjádření na sociálních sítích. V nich se vymezoval proti prezidentu Miloši Zemanovi, někdejšímu ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) a náznakem i proti bývalé vládě Andreje Babiše (ANO).

Místopředseda výboru Pavel Růžička (ANO) se také pozastavil nad tím, že Foltýn – podle něj politicky angažovaný důstojník, který má potřebu urážet prezidenta a poslance – nemá velitelské zkušenosti. „Neřídil ani tři lidi a my mu tady svěříme 1500 vojenských policistů?“ řekl.

Ministryně Černochová se však Foltýna v tomto ohledu zastala, podstatné podle ní je, že v minulosti pracoval na generálním štábu. „Generální štáb ze své podstaty je nějaká úroveň velení,“ podotkla. Že hodnotil politiky na sociálních sítích, označila za „nešvar“ a vyzvala Foltýna, ale i Karla Řehku, aby se do budoucna podobných komentářů na sociálních sítích zdrželi.

Foltýn, který zatím pracuje jako hlavní specialista oddělení analytického Velení Armády České republiky, vystřídá v čele Vojenské policie Michala Murčeka. Murček je ve funkci od roku 2019. Jeho konec zdůvodnila Jana Černochová tím, že nepožádal o prodloužení vojenského závazku.

Karel Řehka vystřídá na nejvyšším armádním postu Aleše Opatu. Ten byl náčelníkem generálního štábu jmenován v roce 2017, letos v únoru oznámila ministryně obrany, že chce Opata ve funkci skončit. Opata byl náčelníkem jmenován v hodnosti generálmajora, prezident ho později dvakrát povýšil, nyní je armádním generálem.