Senátorem za Žďár nad Sázavou bude Klement za lidovce. Porazil sociálního demokrata Šmardu

Senátorem ve volebním obvodu Žďár nad Sázavou bude Josef Klement (za KDU-ČSL), získal 59,81 procenta hlasů. Druhý Michal Šmarda (ČSSD) dostal 40,18 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo přibližně 19,01 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 37,81 procenta. Klement vystřídá v tomto senátním obvodu Františka Bradáče (KDU-ČSL), který už místo v Senátu neobhajoval.

„Já jsem moc rád, že i v té složité situaci lidé přišli k volbám a že mi dali svůj hlas, že jsem de facto potvrdil ten výsledek, co do počtu hlasů, z prvního kola,“ řekl Klement, který doposud pracoval ve vedení Ždáru nad Sázavou jako místostarosta.

Souboj s Michalem Šmardou, novoměstským starostou a místopředsedou ČSSD, podle Klementa nebyl vůbec jednoduchý, kampaň ale označil za férovou z obou stran. Pozici žďárského místostarosty se Klement chystá opustit, na radnici Žďáru nad Sázavou chce dál působit jako neuvolněný radní.

„Je potřeba poblahopřát Pepovi Klementovi, protože je vidět, že dostal velmi silný mandát od voličů na Ždársku,“ řekl Šmarda. Ke svému výsledku řekl, že si šel říci o mandát od voličů, který ale nezískal. „Zjistil jsem, že mám silnou důvěru lidí v Novém Městě na Moravě, na druhou stranu, jinde ne. Takže to je pro mě signál, čemu se mám věnovat. Mám se věnovat práci pro Nové Město na Moravě,“ uvedl.

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Žďár nad Sázavou postoupil z prvního místa místostarosta Žďáru Josef Klement (za KDU-ČSL s podporou ODS, TOP 09 a STAN). Jeho soupeřem se stal starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD s podporou Zelených a hnutí Budoucnost). Ve žďárském senátním obvodu přišlo k urnám v prvním kole zhruba o 10 procent méně než v prvním kole minulých senátních voleb.