Senátorem v obvodu Praha 5 bude Láska. Porazil Žantovského

Senátorem ve volebním obvodu Praha 5 bude znovu Václav Láska (SEN 21). Ve druhém kole senátních voleb získal 54,37 procenta hlasů. Druhý Michael Žantovský (za TOP 09) dostal 45,62 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Druhého kola voleb se zúčastnilo 25,48 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 36 procent.

V prvním kole získal Láska 37,44 procenta hlasů, druhý Žantovský 39,63 procenta hlasů. V obvodu Praha 5 usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů.

„Mám velkou radost, že jsem v tomto souboji obstál, protože si myslím, že Michael Žantovský ještě s tou silnou koalicí v zádech byl asi nejtěžší možný soupeř, kterého jsem mohl dostat,“ řekl Láska.

Žantovskému poděkoval za velmi férový a otevřený souboj. „Myslím si, že i díky němu jsme udělali největší volební účast ze všech volebních okrsků, protože lidé mají trošku plné zuby politiků, když se jenom hádají a štěkají po sobě,“ poznamenal. Doufá, že s Žantovským ukázali, že volební kampaň je možné vést férově.

Láska chce v Senátu pokračovat ve stylu práce jako doposud. „Vnímám to tak, že lidé mě zvolili proto, že se jim můj styl práce líbil a že chtějí, abych v něm dalších šest let pokračoval,“ dodal. Uvedl také, že dodrží svůj předvolební slib a na post předsedy Senátu bude podporovat dosavadního šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS). „Prokázal, že je dobrý předseda Senátu. Osobně si přeju, aby v této roli pokračoval,“ řekl. 

Láska, jako už senátor, stál například u zrodu návrhu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana, který horní komora schválila loni v létě. Návrh byl založen na tom, že Zeman podle senátorů opakovaně porušil ústavu – ať už nečinností, vystupováním v rozporu s oficiální zahraniční politikou ČR, nebo údajnými pokusy o ovlivňování justice. Sněmovna ale návrh odmítla.

Rodák z Rakovníku pracoval od svých 18 let u policie, z pochůzkáře se vypracoval po vyšetřovatele hospodářské kriminality. Vedl mimo jiné týmy objasňující krach Investiční a poštovní banky a vytunelování Harvardských fondů, při zaměstnání také vystudoval sociální patologii na tehdejší Vysoké škole pedagogické v Hradci Králové (1999) a později Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni (promoval 2004, rok poté, co odešel do civilu).

Po odchodu od policie se Láska živil jako ekonomický poradce, krátce působil v bezpečnostní agentuře ABL a poté pracoval jako advokát. Byl také předsedou správní rady Transparency International (TI), v níž pracoval do roku 2011. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 byl středočeským lídrem Strany zelených, která však neuspěla, o rok později se stal senátorem. V horní komoře je mimo jiné předsedou Klubu pro liberální demokracii – Senátor 21.

Obhajující senátor Láska v roce 2014 kandidoval jako nestraník za lidovce a Zelené, nyní jej kromě toho podporují i Piráti, jeho vlastní hnutí Senátor 21 a Liberálně ekologická strana (LES).

Žantovský by i přes neúspěch vedl volební kampaň stejně

Neúspěšný kandidát na senátora v Praze 5 Michael Žantovský (za TOP 09) byl svým výsledkem ve druhém kole zklamaný. „Snažil jsem se voličům nabídnout příběh osobní zodpovědnosti a realistický a věrohodný program,“ řekl Žantovský po oznámení výsledků druhého kola.

Svému protikandidátovi a vítězi volby Láskovi popřál úspěch při vykonávání mandátu a poblahopřál mu ke znovuzvolení. Už dříve uvedl, že mají s Láskou mnoho společných postojů, což se ukázalo i ve volbách. Poděkoval všem voličům, kteří hlasovali v senátních volbách a také koalici stran, která ho podporovala, tedy ODS, TOP 09 a STAN.

Žantovský uvedl, že strategii volební kampaně by opět vedl stejně a neměnil by ji. Doplnil, že se svým týmem „udělali, co se dalo“. Zda vstoupí opětovně do politického dění, zatím neví.

Žantovský byl po roce 1989 blízkým spolupracovníkem prezidenta Václava Havla, později se stal velvyslancem v USA, Izraeli a Británii. V letech 1996 až 2002 byl senátorem.

V roce 2014 ve volbách zvítězil v Praze 5 Václav Láska (za Zelené). Ve druhém kole získal 65,08 procenta hlasů. Druhý skončil Pavel Žáček (za ODS). Voleb se zúčastnilo 11 kandidátů.