Ruské tajné služby posílají často své lidi na nejvyšší diplomatické pozice, říká Stulík

Události, komentáře: David Stulík o diplomatickém krytí agentů (zdroj: ČT24)

Česko vyhostí dalšího pracovníka ruské ambasády v Praze. Podle Deníku N a Respektu jím je zástupce velvyslance Feodosij Vladyševskij. Seniorní analytik Bezpečnostního centra Evropské hodnoty David Stulík si myslí, že šlo o příslušníka ruských tajných služeb. Právě ti podle něj často počítají s diplomatickým krytím v dané zemi, kde se snaží sbírat cenné kontakty. Tématu se věnoval pořad Události, komentáře.

České ministerstvo zahraničí pracovníka ruské ambasády prohlásilo za nežádoucí osobu a musí zemi opustit do dvaasedmdesáti hodin. Podobně postupují i Nizozemsko, Belgie a naposledy i Irsko.

Podle Stulíka je jasné, že zde pracovník ambasády podnikal činnost, která není slučitelná s jeho diplomatickým statusem. „Dá se říct, že to byl spolupracovník nebo důstojník ruských tajných služeb,“ uvedl.

Podle analytika velice často ruské tajné služby posílají své lidi na nejvyšší diplomatické pozice, což jim má poskytovat nejlepší krytí a zároveň zajišťovat určitou nevypověditelnost. To se ale prý s válkou na Ukrajině mění a vypovídají se i vysoce postavení lidé.

Agenti pracující pod diplomatickým krytím podle Stulíka chodí na veřejné akce, konference i společenské události, kde navazují kontakty v hostitelské zemi, které pak služby vyhodnocují – až je například některým z těchto kontaktů podle výhodnosti nabídnuta spolupráce.

Tajné služby tvoří i profil této „spojky“, kdy je zajímá třeba obliba luxusního zboží nebo rodinná situace. Informace se podle Stulíka ale získávají i z veřejně dostupných zdrojů.

Možný tlak Moskvy na Rusy v Česku

Zpravodajci na ambasádách jsou podle analytika pod jistým drobnohledem, kdy se sleduje, s kým se setkávají. Kontakt ale nahlašují i čeští občané či představitelé státu.

Podle Stulíka dochází také ke spolupráci mezi spojeneckými tajnými službami, v nichž kolují seznamy rotujících ruských diplomatů, kteří v dané zemi působili jako zpravodajci.

Ruské tajné služby ale podle Stulíka působí i mimo ambasádu. „My máme v České republice přes čtyřicet tisíc Rusů,“ připomíná s tím, že některé z nich může Rusko nutit ke spolupráci třeba skrze tlak na rodiny, které nechali doma.

Události: Abramovič oznámil příznaky otravy (zdroj: ČT24)