Roušky v Moravskoslezském kraji zůstávají. Rozvolnění dalších opatření je otázkou diskuse

UDÁLOSTI: Opatření v Moravskoslezském kraji dál platí (zdroj: ČT24)

Hygienici budou v Moravskoslezském kraji v následujících dnech prověřovat přijatá plošná opatření, aby zbytečně nezatěžovala tamní obyvatele a ekonomiku. Řekl to hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák po jednání bezpečnostní rady kraje. Hygienici v kraji ovšem evidují další nakažené, covid-19 se mimo jiné objevil v domově důchodců v Havířově. Mimořádná opatření zavedená kvůli velkému počtu nakažených aktuálně zrušili hygienici ve Větrném Jeníkově na Vysočině.

Hygienici v Moravskoslezském kraji zpřísnili protiepidemická opatření, která z Karvinska a Frýdecko-Místecka rozšířili na celý kraj v pátek s okamžitou platností. To vyvolalo vlnu nevole a kritiky. Špatná komunikace s hygieniky je věc, která se nesmí opakovat, shodl se hejtman Ivo Vondrák (ANO)  s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). „Opatření byla vydána, budeme se bavit o tom, která je možné uvolnit,“ řekl Vondrák. 

Ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová uvedla, že na popud ministerstva zdravotnictví musí být do budoucna účinnost opatření všech krajských hygienických stanic alespoň o několik hodin odložena. Svrčinová zůstává ve funkci i přes dřívější kritku ministra, která se týkala právě rychlosti zavádění zpřísněných opatření.

Podle hygieniků se covid-19 v regionu nadále šíří a nedaří se vypátrat původ – nemá souvislost se známými ohnisky. Nákaza se vyskytla i v domově seniorů v Havířově. „Dnes (v pondělí) jsme šetřili výskyt onemocnění v zařízení sociálních služeb Helios v Havířově. V úterý budou prováděny odběry u kontaktů. Jednu pozitivní osobu jsme zaznamenali i ve středisku Luna, kde bude testováno 15 kontaktů,“ uvedla krajská hygienická stanice.

Tisková konference po jednání krizového štábu Moravskoslezského kraje 20. července (zdroj: ČT24)

Opatření se budou vydávat s odkladem a prověřovat

„Odborně ta opatření byla správná. Každý ředitel hygienické stanice je ale musí komunikovat dostatečně dopředu,“ řekl ministr Vojtěch. „Dohodli jsme se, že každé opatření budu prezentovat nejlépe cestou bezpečnostní rady, kdy požádám pana hejtmana, aby ji svolal aspoň den předtím, než bude mimořádné opatření vydáno,“ doplnila Svrčinová.

Preventivní protiepidemická opatření budou podle hejtmana Vondráka (ANO) zpětně prověřována. „Požadujeme po krajské hygienické stanici, aby opatření, která vydala, se průběžně začala prověřovat, do jaké míry jsou smysluplná a do jaké míry skutečně zatěžují oblasti kraje, které nemají problém,“ uvedl.

Vedle Karvinska je v kraji i řada menších ohnisek

V pátek v regionu začaly opět plošné testy v OKD, za první den bylo otestováno podle krajské hygieničky zhruba 750 osob. Hygienici už mají k dispozici část výsledků testování a zatím mají čtyři pozitivně testované. Podle posledních údajů je ve spojitosti s Dolem ČSM-Sever celkem 764 nakažených osob, u Dolu ČSM-Jih je to 353 lidí.

„V rámci celkové epidemiologické situace na území Moravskoslezského kraje nadále evidujeme řadu menších lokálních ohnisek onemocnění a jednotlivé samostatné případy onemocnění bez souvislosti se známými ohnisky nákazy. Přibyli nám také zdravotníci ve Frýdku-Místku,“ uvedla hygienička. Celkem je ve frýdecko-místecké nemocnici šestnáct nakažených.

„Nárůsty v okresech Karviná a Frýdek-Místek jsou sice patrné, ale zatím v nich nevidím důvod pro tak razantní plošná opatření v rámci celého kraje. Negativním jevem je nárůst počtu hospitalizovaných, nicméně je to stále hluboko pod kapacitami nemocnic. V každém případě tuto situaci sledujeme,“ uvedl k datům Vondrák. Podle něj je nejdůležitější zabránit nekontrolovanému šíření nemoci. „Roušky a sociální odstup je třeba dodržovat, v tom je shoda,“ řekl.

V Moravskoslezském kraji se znovu musí nosit roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách. Omezení se týkají i návštěv v nemocnicích či domovech seniorů, provozu restaurací a barů, hromadných akcí i takzvaných pendlerů. 

Protest proti chaotickému informování o viru

Zpřísněná opatření a rychlost zavedení kritizovali například pořadatelé zrušeného festivalu Colours of Ostrava. Náhlé snížení hranice účastníků hromadných akcí z 1000 na 100 znemožnilo pokračování NeFestivalu, který měl v Ostravě nahradit právě Colours of Ostrava.

Na Masarykovo náměstí v Ostravě přišlo v pondělí vyjádřit svůj nesouhlas s postupem vlády a Krajské hygienické stanice v Ostravě několik stovek lidí. Vláda a jí podřízené orgány podle organizátorů demonstrace při řešení koronavirové situace zmatečně, chaoticky a opožděně informují občany. Organizátoři demonstrace na Facebooku uvedli, že vláda není kompetentní řídit stát a měla by podat demisi.

Protest proti chaotickému informování o viru
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Podle hejtmana je potřeba sjednotit data

V Moravskoslezském kraji od poslední páteční aktualizace dat přibylo 95 případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy centrálního řídícího týmu Covid-19. Celkem se podle těchto dat v regionu od počátku pandemie nakazilo 3986 lidí, v pátek statistika udávala 3891 osob.

Data a údaje o nemocných se z různých zdrojů liší, důvodem jsou odlišné způsoby zpracování údajů. Například Krajská hygienická stanice Ostrava eviduje k sobotě v regionu 3630 pozitivně testovaných. Statistika, kterou ke koronaviru zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví, v regionu k pondělku udává 3998 nemocných od počátku pandemie.

Hejtmanství ale dřív poukazovalo na to, že hygienici byli v prodlení se zpracováváním údajů. Hygienici navíc data o nemocných vykazují až v okamžiku, kdy s nimi mají epidemiologické šetření. „Domluvili jsme se na sjednocení dat. Kdo neměří, neřídí, potřebujeme mít relevantní data,“ řekl hejtman Vondrák.

Ve Větrném Jeníkově na Vysočině opatření zrušili

Hygienici zrušili od pondělních 15:00 mimořádná opatření zavedená ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku kvůli vysokému počtu nemocných s covidem-19. V obci se v červenci prokázalo dvacet nemocných.

Ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Vysočiny Alena Dvořáková řekla, že situace ve Větrném Jeníkově se uklidnila. „Někteří lidé jsou ještě doma v karanténě, někteří půjdou na druhé testy a některým končí karanténa a nemoc a dostávají se do života,“ řekla starostka obce Martina Lisová.

Zatímco dřív bylo nutné uzdravení prokázat dvěma negativními testy, nyní se za vyléčené berou lidé bez příznaků po čtrnáctidenní izolaci. Opakovaně se testují jen lidé s příznaky. „Na rozsáhlých studiích se zjistilo, že asi osmý den od prvních příznaků už lidé nebývají pozitivní, pokud dál nemají žádné příznaky,“ řekla Alena Dvořáková.

Opatření, která zaváděla v obci asi s 650 obyvateli povinnost nosit roušky i venku, omezila provoz obecního úřadu, pošty, knihovny, muzea či restaurací, platila od 8. července. Od 10. července měly děti z obce zakázané pobyty na letních pobytových táborech. Také opatření o táborech hygienici zrušili.

Ve Vlčnově je nemocných koronavirem už 20 lidí

Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku přibylo lidí, u nichž testy potvrdily nákazu covidem-19, v obci ho má dvacet lidí. Je to o dvanáct více než v neděli ráno, kdy hygienici evidovali ve Vlčnově osm nakažených.

Od soboty musejí lidé v obci s třemi tisíci obyvateli povinně nosit ochranu úst a nosu ve veřejných vnitřních prostorách. Hromadné akce se mohou konat maximálně s pěti sty účastníky, je nutné při nich dodržovat rozestupy. Lidé, kteří byli v rizikovém kontaktu s některým z nemocných, jsou v karanténě. „K dnešnímu dni je v této souvislosti v karanténě přes sto osob,“ uvedla v pondělí Vendula Ševčíková z Krajské hygienické stanice ve Zlíně.

Pokračuje vyhledávání a testování lidí, kteří byli v epidemiologicky významném kontaktu s některým z nemocných. Odkud se onemocnění do Vlčnova rozšířilo, se hygienikům zatím nepodařilo určit. „Zdrojem nákazy mohla být i asymptomatická osoba. Zde jednoznačně nelze zdroj nákazy přesně specifikovat,“ řekla Ševčíková. Hygienici vyzvali majitele obchodů, zdravotních a sociálních zařízení a dalších přístupných vnitřních prostor, aby je průběžně dezinfikovali.

„Počítáme, že nakažených bude v součtu nejméně třicet lidí, ale žádná hrůza to není. Jsou to rodinní příslušníci, je to šíření, se kterým počítáme, protože se mezi sebou nedokážou úplně izolovat,“ řekl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).