Případem prodeje obecních pozemků v Perninku na Karlovarsku se zabývá GIBS

Prodejem obecních pozemků pod cenou příbuzným zastupitelů v Perninku se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jeden ze zastupitelů totiž působí u policie. České televizi to sdělil mluvčí krajského policejního ředitelství Jakub Kopřiva. Obec letos v červnu prodala zasíťované parcely za 420 korun za metr čtvereční. Metr se přitom v této lokalitě běžně prodává za dva tisíce. Zastupitelé to zdůvodňují tím, že nechtěli, aby pozemky koupili lidé na rekreační chalupy, ale spíše místní mladé rodiny.

„Věc byla předána k dořešení GIBS, jelikož jeden ze zastupitelů je příslušníkem policie,“ uvedl pro Českou televizi Kopřiva. „Mohu potvrdit, že se případem zabýváme. To je prozatím vše, co mohu sdělit,“ reagovala na dotaz České televize mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Podle zjištění České televize je zaměstnancem policie místostarosta obce Ladislav Vetešník, který jeden z devíti obecních pozemků získal. On sám odmítl svou profesní příslušnost komentovat. „Mé povolání je velmi náročné a vzhledem k odůvodněné obavě o své děti a rodinu se nebudu k vámi danému tvrzení více vyjadřovat,“ sdělil.

Radiožurnál přinesl v září informaci, že obec Pernink letos v červnu prodal devět stavebních parcel výrazně pod obvyklou cenou. Parcely získal i syn starostky a příbuzní dalších zastupitelů nebo pracovníků radnice. Obec tím údajně chtěla podpořit místní zájemce. O pozemky žádali i jiní zájemci z obce, ti ale neuspěli. Případem se zabývala policie i ministerstvo vnitra.

Zastupitelstvo prý chtělo upřednostnit rodiny před turismem

Obec stanovila cenu 250 korun za metr čtvereční, což podle starostky Jitky Tůmové (Pernink náš domov) vychází z cenové mapy. K tomu obec přičetla náklady na inženýrské sítě, které nyní v lokalitě pokládá, a došla k celkové částce 420 korun za metr čtvereční. Podle oslovených makléřů se ale zasíťované pozemky v této lokalitě prodávají za dva tisíce korun za metr čtvereční.

O devět parcel se přihlásilo 25 zájemců. Podle záměru mohlo zastupitelstvo přihlížet k tomu, zda žadatelem je mladá rodina s dětmi, případně mladí lidé s předpokladem založení rodiny. Přednost měli i zájemci s trvalým pobytem v obci.

„Celkově uspělo devět mladých rodin, které již děti mají, čekají nebo je veliký předpoklad, že je mít budou. Zastupitelé mimo jiné přihlédli k době podání žádostí, době trvalého pobytu a dalším důležitým aspektům,“ vyjádřil se ke způsobu výběru úspěšných kandidátů Vetešník. Sám je jedním z těch, kteří pozemky získali. „V případě tohoto hlasování jsem z důvodu střetu zájmu logicky nehlasoval,“ uvedl místostarosta.

Případy pochybných prodejů obecních pozemků nejsou výjimečné. Loni v září Radiožurnál upozornil na jiný případ ze severočeské Krupky, kde město prodalo stavební parcely za 250 korun bez daně za metr čtvereční, a to lidem z radnice nebo jejich příbuzným.