Při rozsáhlé razii na letišti hledali policisté únosce dětí

Praha - Rozsáhlá policejní razie proti únosům dětí proběhla minulý týden na ruzyňském letišti v Praze. Cizinecká policie a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zkontrolovali asi 1200 lidí, zaměřili se přitom na cestující s dětmi a kontrolu jejich dokladů. Při akci odhalili policisté tři podezřelé případy, ani jeden se ale později nepotvrdil.

Razie byla podle informací serveru iDnes.cz první akcí tohoto druhu v Česku a možná i v Evropě. Policisté nikoho nezatkli, přesto hodnotí akci jako úspěšnou. A plánují i další podobné akce, v budoucnu by se prý mohly podobné zátahy opakovat pravidelně.

Úřad pro odhalování organizovaného zločinu ve své výroční zprávě za rok 2007 píše: „Především v oblasti obchodování s lidmi za účelem komerčního sexuálního zneužívání jsou aktivity skupin organizovaného zločinu trvale velmi rozsáhlé.“ Detektivové také dodávají, že se neustále zdokonalují také metody, které obchodníci s lidmi využívají.

Obchodu s lidmi a prostituci se prý nejvíc věnují bulharské skupiny, podobné případy ale zaznamenali detektivové například i u vietnamské komunity. „Obchodování se ženami, popřípadě s dětmi, se tradičně soustředí převážně do velkých měst a příhraničních regionů, kde je značné množství nočních erotických podniků a vysoká nezaměstnanost,“ stojí v aktuální výroční zprávě ÚOOZ.