Prezident Zeman udělil milost onkologicky nemocnému muži odsouzenému za loupež

Český prezident Miloš Zeman udělil ve středu další milost, tentokrát onkologicky nemocnému muži. Prominul mu zbytek nepodmíněného trestu vězení za loupež a nebezpečné vyhrožování. Na webu Pražského hradu to oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Omilostněnému už dříve soud kvůli vážnému zdravotnímu stavu výkon trestu přerušil.

Zeman se pro milost rozhodl i přesto, že se muž před třiceti lety dopustil velmi závažné násilné trestné činnosti. Prezident zatím udělil milost celkem osmnáctkrát.

„Pan prezident přihlédl k jeho celkovému nepříznivému zdravotnímu stavu způsobenému dlouhodobou léčbou onkologického onemocnění polykacích cest a řadou dalších chronických chorob, které jej ve svém souhrnu ohrožují na životě,“ uvedl prezidentův mluvčí.

Ovčáček dodal, že už dříve mu byl výkon trestu soudem přerušen kvůli vážnému zdravotnímu stavu, omilostněný byl po svém propuštění několik týdnů hospitalizován a nyní jej čekají další plánované operace.

„Pan prezident považoval za správné učinit toto milosrdné gesto i s vědomím toho, že omilostněný se před třiceti lety dopustil velmi závažné násilné trestné činnosti,“ dodal mluvčí. Udělená milost se nevztahuje na zákaz pobytu na území Prahy.

Kontroverzní milost pro Kajínka

Návrh na milost Zemanovi předložila ministraně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Jako podmínky si stanovil, že pachatel nesmí mít na svědomí závažný trestný čin, musí mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí. Nejkontroverznější Zemanovou milostí je omilostnění doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka.

Zeman se také například loni rozhodl milost udělit muži jako ocenění za to, že rychlou první pomocí zachránil život ženě na venkovním pracovišti. Muž si odpykával dvouletý trest za zanedbání povinné výživy. V prosinci prezident udělil milost muži potrestanému za pokus o těžké ublížení na zdraví a za výtržnictví, který zachránil život tonoucí ženě.

Milost dostala i matka pěti dětí, která se podle Zemana vzorně stará o své potomky a v případě jejího nástupu do vězení by děti musely být umístěny v různých dětských domovech.