Prezident Zeman se musí omluvit Šarapatkovi, v letitém sporu padl pravomocný rozsudek

Prezident Miloš Zeman se musí omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za to, že o něm v roce 2017 řekl, že ho vyhodil pro neschopnost. Zeman neuspěl s odvoláním proti prvoinstančnímu verdiktu a rozsudek je pravomocný. Šarapatka vysoudil omluvu již podruhé – původní verdikt zrušil Ústavní soud. Někdejší Zemanův poradce chtěl omluvu od státu, podle Ústavního soudu ale za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba, Šarapatka proto podal novou žalobu mířící na prezidenta.

Omluvu by měl Zeman Šarapatkovi zaslat do sedmi dnů od doručení písemného rozhodnutí soudu. Hrad, respektive jeho právník Marek Nespala, se ale ještě pokusí výsledek zvrátit. Avizoval, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Zdeněk Šarapatka byl na přelomu století poradcem Miloše Zemana, který byl tehdy premiérem. Po sporech zejména ohledně aféry Olovo však odešel a později zastával názory často značně odlišné od Zemanových.

V roce 2017 řekl v televizní rozhovoru Zeman, který se mezitím stal prezidentem republiky, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka pak podal žalobu, protože odešel z úřadu vlády po dohodě. Žaloval ministerstvo financí a počátkem roku 2020 měl v ruce pravomocný rozsudek, že se má stát za prezidenta omluvit.

Ministerstvo se dokonce omluvilo, ale rozhodnutí pak zrušil Ústavní soud. Podle něj se za takový výrok nemá omlouvat stát, nýbrž sám Miloš Zeman jako soukromá osoba, protože nesouvisel s výkonem prezidentské funkce.