Policie prověří, z jakých peněz se platí právní služby pro Zemana ve sporu se Šarapatkou

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) se budou zabývat tím, z jakých peněz jsou placeny právní služby za zastupování prezidenta Miloše Zemana v soukromém sporu s bývalým poradcem Zdeňkem Šaparatkou. Trestní oznámení podal Šarapatka, státní zástupce ho předal NCOZ, který nyní rozhodne o dalším postupu. Serveru Seznam Zprávy to řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek. Podle serveru stát, konkrétně Kancelář prezidenta republiky, ve sporu zaplatil přes 97 tisíc korun. Podle Šarapatky za Zemana v této věci nemůže platit právní služby stát.

Trestní oznámení podal Šaraptka začátkem července kvůli podezření, že prostředky na právní zastupování prezidenta jdou nezákonně z veřejných peněz, konkrétně z Kanceláře prezidenta republiky. „Podle nálezu Ústavního soudu má Miloš Zeman postavení jako jakýkoliv jiný občan, a tím pádem za něj nemůže platit právní služby stát,“ míní Šarapatka.

Ve sporu, kterým se zabývá soud, jde o omluvu Zemana za výrok vůči Šarapatkovi. Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě.

Soudy se už sporem zabývaly v uplynulých letech. Šarapatka docílil omluvy od ministerstva financí, protože podle tehdejšího výkladu nešlo prezidenta přímo žalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se Šarapatkovi následně omluvilo. Ústavní soud ale předchozí rozhodnutí soudů zrušil. Podle rozhodnutí Zemanův výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce, a je tak nutné žalovat přímo jeho. Spor se tak vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který loni v říjnu Šarapatkovu žalobu na ochranu osobnosti z procesních důvodů zamítl.

Šarapatka podal novou žalobu přímo na Zemana jako na fyzickou osobu, Okresní soud v Rakovníku letos v květnu rozhodl, že se má Zeman omluvit. Nyní se sporem zabývá Krajský soud v Praze, Zemanův advokát Marek Nespala totiž podal odvolání.

Zeman si měl právníka hradit sám, tvrdí Transparency International

„Za zastupování prezidenta republiky v předmětném řízení, konaném u Okresního soudu Rakovník, Kancelář prezidenta republiky zaplatila Advokátní kanceláři Nespala celkem 97 405 korun,“ sdělil serveru Seznam Zprávy ředitel odboru legislativy a práva Pražského hradu Václav Pelikán.

Podle právníka Petra Leyera z Transparency International je to ale nezákonné. „Pokud v tom sporu (prezident Miloš Zeman) vystupoval jako fyzická osoba, tak si měl všechny náklady spojené s tím řízením hradit jako soukromá osoba. Kancelář prezidenta republiky slouží pro oficiální, pracovní účely prezidenta. Nikoliv jako podpora jeho vedlejších zájmů nebo problémů,“ řekl serveru iROZHLAS.cz.