Premiér Babiš předal prezidentovi demisi ministra Staňka. „Je taková neobvyklá,“ řekl

Premiér Babiš předal prezidentovi demisi ministra Staňka (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš v pondělí v podvečer zamířil do Lán na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Probrali mimo jiné změnu na postu šéfa resortu kultury. Prezident premiéra také ujistil, že se zúčastní jednání vlády i Sněmovny, když budou schvalovat návrh státního rozpočtu na příští rok.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil v pondělí v podvečer do lánského zámku na pravidelnou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Hovořili také o demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD).

„V první řadě jsem dnes obdržel demisi pana ministra Staňka, kterou jsem neprodleně doručil k rukám pana prezidenta. Pan prezident mě informoval, že má naplánované schůzky s panem Hamáčkem a s panem ministrem Staňkem,“ uvedl na brífinku po setkání se Zemanem Babiš.

„Co se týče demise ministra Staňka, je pravda, že ta demise je taková, řekněme, neobvyklá, kdy pan Staněk v ní píše, že nekončí z vlastní vůle, ale na základě požadavku předsedy ČSSD Hamáčka,“ dodal premiér.

„Pan prezident jen potvrdil, že si vyslechne i pana předsedu Hamáčka i pana Staňka a následně se k tomu vyjádří,“ popsal Babiš.  

Podle politologa Lukáše Valeše z právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni je zajímavé, že personální agenda se v poslední době stává nejčastěji řešenou záležitostí mezi Pražským hradem a Strakovou akademií. „U pana Staňka je to o to pikantnější, že existují signály, že by prezident republiky tu demisi také nemusel přijmout, čímž by, zvlášť před evropskými volbami, přilil ještě trochu pověstného oleje do politického ohně,“ uvedl Valeš.

Prezident Zeman přijme v Lánech premiéra Babiše (zdroj: ČT24)

Schvalování rozpočtu se prezident chce zúčastnit

Premiér prezidenta také informoval o návrhu rozpočtu na rok 2020 – předpokládá stejně jako letos schodek 40 miliard korun. Počítá se zvýšením rodičovského příspěvku o 80 tisíc korun na celkových 300 tisíc, růst důchodů v průměru o 900 korun a investic na 135 miliard korun z letošních 122,3 miliardy korun. Úřady by měly ušetřit deset procent na provozních výdajích, příjmy státu by měla posílit digitální a zvýšená spotřební daň nebo další vlna elektronické evidence tržeb.

„Rozpočet je velice ambiciózní a prorůstový,“ uvedl Babiš, podle kterého prezident klade důraz na investice. Podrobně chce premiér spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) představit Zemanovi návrh rozpočtu koncem června rovněž v Lánech.

Tématem pondělního setkání byla také evropská politika i zahraniční cesty prezidenta. „Pan prezident byl v Maďarsku, informoval mě o jednáních s premiérem Orbánem, také o projektech Maďarska ohledně vysokorychlostních železnic a pan prezident se připravuje na cestu do Slovinska, myslím, že počátkem června, kde v jeho delegaci se zúčastní také ministři české vlády,“ uvedl mimo jiné Babiš. 

Oba státníci také hovořili o demonstraci, kterou plánují na úterní večer odpůrci jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. „Pan prezident vzpomínal na podobné demonstrace, myslím, že v roce 1999, to bylo nějak pod heslem Děkujeme, odejděte, tak o tom mluvil,“ řekl pouze premiér Babiš.