Před rokem padl osvobozující verdikt k Čapímu hnízdu. Nyní se blíží nové řízení

Před rokem padl nepravomocný osvobozující verdikt v dotační kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Přesně před rokem padl nepravomocný osvobozující verdikt v dotační kauze Čapí hnízdo. Andrej Babiš (ANO) i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (ANO) byli zproštěni obžaloby z údajného padesátimilionového dotačního podvodu. To už ale neplatí, odvolací soud verdikt zrušil a žalobci chtějí v novém řízení prokázat, že podnik byl účelově vyvedený z holdingu Agrofert.

Loni 9. ledna padl verdikt několik dnů před prezidentskými volbami. Před rozsudkem v soudní síni panovala nervozita. Babiš i Nagyová byli nepravomocně osvobozeni.

„To původní podezření policie nebylo provedeným dokazováním potvrzeno a v tomto smyslu se nejednalo o dotační podvod,“ sdělil tehdy předseda trestního senátu Městského soudu v Praze Jan Šott. „Je to dobrá zpráva pro celou Českou republiku, pro všechny občany České republiky, že žijeme v právním státě,“ uvedl v reakci Babiš.

Nyní je kauza zpět u prvoinstančního soudu. Vrchní soud mu mimo jiné vytkl, že se při hodnocení důkazů přiklonil k tomu, jak je vysvětlovala obhajoba, a že je nehodnotil v uceleném řetězci.

„Státní zastupitelství samozřejmě trvá na podané obžalobě, a to ve vztahu k oběma možným východiskům. Ať se jedná o účelové vyvedení podniku, nebo o podnikání na společných a vzájemných trzích,“ sděluje mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Nagyová: Věřím, že to dopadne stejně jako před rokem

Žalobci ani advokáti obžalovaných teď nové důkazy soudu nenavrhli. „Věřím, že (to dopadne, pozn. red.) úplně stejně, jak to dopadlo před rokem,“ sdělila Nagyová.

Nagyovou, jihlavskou zastupitelku, nominovalo hnutí ANO na Vysočině jako kandidátku do europarlamentu. Jako první o tom informoval občasník.eu. Hnutí zatím oficiálně kandidátní listinu nepředstavilo.

„V tuto chvíli se k tomu ještě nebudu vyjadřovat, protože to ještě nebylo oficiálně schváleno,“ prohlásila Nagyová. Sama kandidovala v průběhu soudního procesu do Senátu. Na podzim 2022 ji ve druhém kole porazil Miloš Vystrčil (ODS).

Městský soud v Praze nařídil nové hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo na 14. a 15. února. Kromě výslechu znalců je na pořadu také provádění listinných důkazů. Zatím není jasné, zda v tento termín padne i rozhodnutí.