„Práci“ dealerům drog znesnadňují elektronické recepty i policisté z 11. oddělení

Události: „Práci“ dealerům drog znesnadňují elektronické recepty i policisté (zdroj: ČT24)

Od ledna se musí elektronicky evidovat takzvané recepty s modrým pruhem, tedy na opiátové léky. Policisté si od novinky slibují, že více zabrání zneužívání předpisů na trhu s drogami. V Praze proti dealerům zasahuje speciálně vytvořený tým.

Prodej drog v centru Prahy potírala nejprve malá skupina policistů a kriminalistů. Dobré výsledky vedly k tomu, že se z týmu Krystal stalo samostatné – 11. oddělení. Během ročního působení zadrželi bezmála tři sta osob, především dealery drog, většině z nich už byly vyměřeny tresty.

„Jedná se o zkrácené přípravné řízení, kdy pachatel většinou po zadržení odchází do osmačtyřiceti hodiny s trestem dle trestního řádu,“ uvedl ředitel Obvodního ředitelství police pro Prahu 1 Aleš Benedikt.

K natočení dealera přímo při činu nebo k odhalení místa, kde se drogy prodávají, využívají policisté městský kamerový systém, často si vystačí i jen s mobilním telefonem. K dealerům se umí dostat velmi blízko. „Spoléháme se na náš vlastní um, jak dokážeme s tím prostředím splynout,“ podotýká vedoucí 11. oddělení, který z pochopitelných důvodů chce zůstat v anonymitě.

Lepší kontrola substitučních léků

Vedle pervitinu, marihuany nebo heroinu dealeři ve velké míře prodávají substituční léky, jako je Subutex, Suboxone nebo Rivotrill. Pro narkomany jsou o dost levnější náhražkou omamných a psychotropních látek.

„Dochází k tomu v důsledku nadměrné preskripce některými neřádnými lékaři a dochází k přeprodávání léčiv. Běžně se čtvrtinky, osminky těch tablet rozpouští a lidé si je dávají do žíly,“ vysvětluje relativně snadnou dostupnost substitučních medikamentů šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Pomoci by měla změna, která platí od ledna, kdy lékaři mohou elektronicky předepsat také opiátové léky či léčivé konopí. Návykové látky dosud bylo nutné předepisovat na několikadílném papírovém formuláři, takzvaném receptu s modrým pruhem. Nově to nebude možné jinak než elektronicky.

Nelegální prodej substitučních léků se podařilo policistům 11. oddělení prakticky vytlačit z Václavského náměstí a hlavního nádraží. Aktuálně se zaměřují na další distribuční místa, třeba v okolí metra Anděl a nedalekého Smíchovského nádraží.