Poslední rozloučení s Petrem Uhlem se uskuteční na Den lidských práv

Symbolicky na Den lidských práv, 10. prosince, se ve strašnickém krematoriu uskuteční poslední rozloučení s Petrem Uhlem. Má být podle jeho rodiny oslavou naplněného života statečného člověka. Bude možné ho sledovat i před velkou obřadní síní na obrazovkách.

Novinář, disident, chartista, ředitel ČTK, politik a bojovník za lidská práva zemřel 1. prosince. Bylo mu 80 let. 

„Táta bude mít pohřeb na Den lidských práv,“ uvedl na sociálních sítích Uhlův syn Michal. Ve stejný den v roce 1988 se na francouzském velvyslanectví v Praze uskutečnilo památné setkání disidentů s francouzským prezidentem Françoisem Mitterandem, kterého se zúčastnil i Uhl.

„Přijďte prosím všichni, kdo jste ho měli rádi, a společně oslavme jeho naplněný život. Obřad se bude konat ve velké obřadní síni ve strašnickém krematoriu dne 10. prosince 2021 v 15 hodin,“ napsal Michal Uhl.

Petr Uhl byl spoluzakladatelem, signatářem a aktivistou Charty 77. Stál také u zrodu Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS). Po listopadu 1989 se zapojil do práce v Občanském fóru (OF), za které byl v roce 1990 zvolen jako člen Levé alternativy poslancem Sněmovny národů Federálního shromáždění.

Začátkem devadesátých let vedl Československou tiskovou kancelář a řadu let působil jako komentátor deníku Právo. Byl poslancem Federálního shromáždění i vládním zmocněncem pro lidská práva.