Polovina problematické dodávky polského hovězího byla zajištěna, tvrdí veterinární správa

Zatím se v Česku podařilo zadržet nebo vrátit do Polska asi polovinu z dodávek problémového hovězího masa. V pátek uvedl ministr zemědělství, že se do Česka dostalo asi 300 kilogramů masa. Více než sto kilogramů se dostalo do Prahy, tam byla zhruba polovina zajištěna ve skladu a maso půjde na likvidaci.

Kromě části masa dodaného do Prahy vědí veterináři také o dodávce, která přišla do Nového Bydžova. Šlo o více než sto kilogramů a zásilka byla po apelu polského obchodníka vrácena zpět do Polska. 

V Praze mělo skončit 112 kilogramů: „Z toho 55 kg je stále u obchodníka v Praze 8, který ho má ve skladu. Půjde to na likvidaci. Budou také odebrány vzorky,“ uvedl Petr Majer z veterinární správy. Veterináři sice vědí, kde skončil i zbytek masa dodaného do Prahy, zatím však nevědí, zda s tím druhý obchodník ještě může něco udělat. „Došetřujeme, zda všechno, část nebo nic z této zásilky dále distribuoval – do stravovacích zařízení nebo do prodejen,“ dodal Majer.

Kromě Bydžova a Prahy šly podle veterinární správy dodávky do Varnsdorfu a Kostelce nad Labem. V případě Kostelce není jasné, kde maso skončilo, spolumajitelka místního řeznictví ujistila, že má firma vlastní jatka, kde poráží dobytek z blízkého okolí, a maso z Polska nikdy nekupovala.

Ústřední ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád v pátek uvedl, že maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i problematická zvířata. V 90' ČT24 pak připustil, že je maso nejspíše snědené, protože šlo jako čerstvé do řeznictví.

Český svaz zpracovatelů masa zatím vyzval své členy i další provozovatele potravinářských podniků v Česku, aby se do objasnění tohoto skandálu vyvarovali obchodu s polským masem včetně jeho využívání při výrobě masných výrobků či pokrmů.

Spotřebitelům pak doporučil, aby se zajímali o původ zvířete, ze kterého maso pochází. „Podle platných předpisů je informace o původu povinně označována jak na baleném mase, tak i v místě prodeje nebaleného masa“, upozornil výkonný ředitel svazu Jan Katina.

Ministr zemědělství Toman nevěří polským kontrolám

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) v pátek prohlásil, že nevěří polskému systému veterinární kontroly, protože se informace od něj postupně měnily. Občany vyzval, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci. Česko podle něho případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do republiky nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí.

Podle Evropské komise jsou skandálem na základě dosavadních poznatků vedle Polska, Česka nebo Slovenska zasaženy také Německo, Francie, Španělsko, Estonsko, Finsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Švédsko a Portugalsko.

Francouzský ministr zemědělství Didier Guillaume v pátek oznámil, že do Francie se dostalo 800 kilogramů zkaženého masa, z toho 150 kilogramů bylo zabaveno. Portugalské úřady uvedly, že zabavily 99 kilogramů podezřelého hovězího z Polska a nařídily ho zničit.