Policisté navrhli obžalovat muže kvůli loňskému velkému požáru v Českém Švýcarsku

Policisté navrhli obžalovat šestatřicetiletého muže, který podle nich založil loňský požár v Českém Švýcarsku. Informovali o tom na sociální síti X. Šlo o nejrozsáhlejší lesní požár v historii České republiky. Muži obviněnému z trestných činů obecného ohrožení a poškození cizí věci hrozí až patnáct let vězení.

Případ policisté objasnili na základě poznatků kolegů z Rumburku. Požár u Hřenska v blízkosti česko-německých hranic vypukl loni v noci na 24. července. Při boji s ohněm se vystřídalo šest tisíc hasičů. Požár se rozšířil na více než tisíc hektarů, zásah komplikovalo především obrovské sucho, vysoké teploty, silný vítr a nepřístupný terén. Práce zasahujících hasičů byla fyzicky velmi náročná, potýkali se s všudypřítomným kouřem a popelem i nebezpečím padajících stromů. Oheň se podařilo uhasit po dvaceti dnech.

Stejný muž podle kriminalistů na Děčínsku letos v dubnu založil několik dalších požárů. Škody způsobené všemi požáry, jejichž založení policie přičítá obviněnému, byly podle dřívějšího vyjádření mluvčího krajské policie Kamila Marka prozatím vyčísleny na více než 270 milionů korun.

Při loňském požáru v České Švýcarsku shořely tři domy v osadě Mezná a další oheň poničil, těžká technika hasičů poškodila silnice, škody vznikly i obci Hřensko. Při dubnových požárech vyhořela rekreační chata v Krásné Lípě, poškozena byla rozhledna Vlčí hora, škody vznikly na třech mysliveckých posedech a dvou krmelcích, a to v katastrálním území obcí Staré Křečany, Krásná Lípa a Doubice a v lesním porostu města Rumburk, uvedl policejní mluvčí.