Policisté našli v Orlíku dvě lidská torza i tělo pohřešovaného

Události v regionech: Policejní potápěči našli v Orlické přehradě ostatky tří těl (zdroj: ČT24)

Policisté našli při pátrání po pohřešovaném muži v Orlické přehradě dvě torza lidského těla. Vylovili je z hloubky více než čtyřicet metrů pod hladinou a předali k soudnímu zkoumání ke zjištění pohlaví, věku, totožnosti a příčiny smrti. Policie nalezla rovněž tělo muže, který byl od ledna letošního roku pohřešovaný.

„Do pátrací akce se zapojili potápěči zásahové jednotky, specialisté z Brna, vybavení sonarem i barokomorou, a hasiči s čluny. Z výšky pak vodní hladinu a břehy prohledávaly policejní drony a vrtulník,“ popisuje policejní mluvčí Jiří Matzner. Z hloubky 47 metrů specialisté vynesli na hladinu lidské torzo.

„Tělo bylo ve značném stadiu rozkladu,“ konstatuje mluvčí s tím, že není známé pohlaví, věk ani totožnost. „Tělo policisté předali k soudnímu zkoumání, potřebují znát příčinu smrti a vše, co povede ke zjištění totožnosti,“ doplňuje Matzner.

Na vyproštění druhého torza se podílelo osm potápěčů. „Na místě provedli kriminalisté ohledání torza lidského těla, fotodokumentaci a vyšetřovatel nařídil soudní pitvu ostatků,“ uvedl mluvčí policistů. Ty nyní čeká porovnávání vzorků DNA s databází hledaných a pohřešovaných osob. Dvě těla byla podle Matznera ve vodě několik let.

Násilí lze téměř jistě vyloučit, míní mluvčí

Tělo hledaného muže, který byl od ledna letošního roku pohřešovaný, kriminalisté našli na hladině. Podle vyšetřovatelů muž pravděpodobně spáchal v orlické přehradní nádrži sebevraždu. „Všechny indicie naznačují, že ukončil svůj život skokem do vodní nádrže Orlík ze Žďákovského mostu,“ konstatuje policie.

Podle Matznera není vyloučeno, že potápeči na dně naleznou i další oběti. Právě Žďákovský most se dle jeho slov stal nechvalně populárním místem, které si pro ukončení života vybírají lidé z různých koutů republiky. Od začátku března policisté pátrají po jiném sebevrahovi, jeho tělo ale zatím v přehradě neobjevili.

Orlická přehrada se v minulosti stala místem, kam ukrývali své oběti nájemní vrazi. Šlo především o gang kolem Karla Kopáče, jehož členové v 90. letech minulého století házeli mrtvé lidi do vody v sudech s louhem nebo v pletivu právě ze Žďákovského mostu. Podle Matznera však lze téměř jistě vyloučit, že současné nálezy by nějak souvisely s násilnou trestnou činností.