Policie znovu obvinila demonstranta kvůli nášivce s logem wagnerovců

Policisté opět obvinili demonstranta Jakuba Jaška z veřejného schvalování válečných zločinů. ČT to řekla dozorující státní zástupkyně Katarína Kandová. Jašek měl na březnovém protivládním protestu na sobě nášivky s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Obvodní soud pro Prahu 1 mu uložil půlroční podmínku, peněžitý trest a roční zákaz pobytu v Praze. Odvolací instance ale kauzu vrátila k došetření. Muž vinu odmítá.

„Koncem září bylo zahájeno trestní stíhání, obviněný už byl vyslechnut,“ řekla žalobkyně Kandová. Policie znovu viní Jaška z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Muž proti obvinění podal stížnost, kterou řeší nadřízené Městské státní zastupitelství v Praze. Důvodem je, že pokyn k zahájení stíhání dala sama státní zástupkyně.

Jašek měl na březnové protivládní demonstraci na Václavském náměstí na zádech batoh s nášivkou s písmenem Z, které se stalo symbolem ruské agrese na Ukrajině. Na rukávu bundy měl také nášivku s logem ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, která se zapojila do bojů proti Ukrajině. Podle žalobkyně tím chtěl vyjádřit podporu ruskému napadení Ukrajiny. Jašek odmítl, že by válečné zločiny schvaloval, podle svých slov vycházel z informací na sociálních sítích.

Obvodní soud pro Prahu 1 muže v květnu potrestal půlroční podmínkou, peněžitým trestem 12 tisíc korun a ročním zákazem pobytu v Praze. Pražský městský soud ale verdikt po Jaškově odvolání zrušil a vrátil případ k došetření. Policii a žalobkyni nařídil opatřit odborné vyjádření k nášivce wagnerovců a zadat znalecký posudek Jaška. „Jakmile bude vyhotoven, tak se vyšetřování bude moct ukončit,“ doplnila Kandová.

Soud řeší i další Jaškovo obvinění ze schvalování válečných zločinů. Muž měl totiž na květnovém protivládním protestu znovu na batohu nášivku s logem wagnerovců. Soudkyně mu trestním příkazem uložila podmínku, peněžitý trest a propadnutí nášivky. Jašek i žalobkyně se proti verdiktu odvolali, soud by proto měl případ projednávat v hlavním líčení.