Policie podezírá aktivistu Netíka z vyhrožování Rakušanovi. Hrozí mu tři roky vězení

Kriminalisté sdělili podezření pro trestný čin vyhrožování aktivistovi Jakubu Netíkovi, který na zářijové protivládní demonstraci mluvil o tom, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a další členové vlády budou viset. Za vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci mu hrozí až tři roky vězení. Policie to uvedla na síti X. Netíka stíhala policie i kvůli výrokům o válce na Ukrajině nebo vakcínách proti covidu-19. Soud ho obžaloby částečně zprostil, částí se bude ještě zabývat.

„Kriminalisté z odboru extremismu a terorismu pražské policie v této věci sdělili podezření pro trestný čin vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci. V případě odsouzení hrozí za tento trestný čin až tři roky vězení,“ uvedla policie na síti X.

Případ se týká Netíkových výroků z protivládní demonstrace na pražské Letné ze začátku září. „Rakušane, vládo, prezident Putin zná viníky a stejně jako on visel tam na té budově, tak i vy všichni vlastizrádci tohoto národa, kteří adorujete fašismus v této zemi, budete také viset, do jednoho,“ řekl Netík.

Muž čelil obžalobě z obhajování ruské války na Ukrajině a šíření poplašné zprávy kvůli výrokům o vakcínách proti covidu-19. Litoměřický okresní soud Netíka v obou případech osvobodil, Krajský soud v Ústí nad Labem do Litoměřic část týkající se údajného popírání válečných zločinů letos v květnu vrátil k novému rozhodnutí. Hlavní líčení má proběhnout 13. prosince. Netík vinu odmítá.