Policie obvinila dva lidi kvůli zakázkám Tomanova ministerstva. Podle Seznamu i bývalého šéfa odboru IT

Policie obvinila dva lidi, kteří v éře Miroslava Tomana (ČSSD) pracovali na ministerstvu zemědělství, z údajné korupce. Upozornil na to web Seznam Zprávy, podle kterého je jedním z obviněných bývalý ředitel odboru IT Oleg Blaško. On sám ani policie se ke stíhání blíže nevyjádřili.

Policie loni na začátku dubna zadržela několik lidí, kteří za ministra Tomana pracovali na ministerstvu zemědělství, a u Tomana samotného provedla domovní prohlídku. Zásah souvisel s IT zakázkami resortu, Deník N tehdy uvedl, že mezi zadrženými byl státní tajemník ministerstva Jan Sixta a také šéf odboru IT Oleg Blaško, který tehdy na ministerstvu končil.

Blaška nyní podle Seznamu policie obvinila spolu s dalším člověkem. Oleg Blaško sám informace webu nepopřel, ale dále nechtěl o situaci hovořit. „Zatím to nechci komentovat,“ řekl Seznamu. Stejně tak se nevyjádřil mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Podle Seznamu se obvinění týká údajného uplácení při IT zakázkách, které mohly být zmanipulované. Web uvedl, že u Blaška našli policisté 250 tisíc korun v pětitisícových bankovkách, které měl ukryté v pouzdru na notebook.

Mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha v květnu uvedl, že kontrarozvědka odhalila rozsáhlé korupční jednání na ministerstvu zemědělství v roce 2021 a její informace vyústily v loňský policejní zásah přímo na ministerstvu. BIS se rozhodla o případu informovat s ohledem na to, že zaznamenala únik účelově zmanipulovaných informací z vyšetřování.