Policie odložila podnět ohledně možné křivé výpovědi v kauze Čapí hnízdo

Policisté nebudou finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou a bývalého manažera Čapího hnízda Františka Šlingra stíhat kvůli podezření na křivou výpověď. Na konci června odložili podnět od soudce Jana Šotta. ČT to řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Svoboda s tím, že odložení ještě přezkoumá dozorující žalobkyně.

„Policejní orgán věc dne 26. června 2024 odložil (…), neboť podle něj ve věci nejde o podezření z trestného činu. Usnesení o odložení věci bylo dne 28. června 2024 doručeno dozorové státní zástupkyni, která má lhůtu třiceti dnů na to, aby jej přezkoumala a případně zrušila a věc tak vrátila do prověřování,“ uvedl vedoucí žalobců na Praze 2 Tomáš Svoboda.

Kriminalisté se případem zabývali na základě podnětu soudce Jana Šotta, který řešil případ padesátimilionové dotace na stavbu Čapího hnízda. Finanční ředitelku Agrofertu Petru Procházkovou a bývalého manažera Čapího hnízda Františka Šlingra podezíral z toho, že u soudu neříkali pravdu.

Dlouholetý člen představenstva firmy Imoba Šlingr ve své výpovědi tvrdil, že jeden z obžalovaných, Andrej Babiš (ANO), do vedení Čapího hnízda nezasahoval a při jednání s marketingovými specialisty Jakubem Antošem a Terezou Svěrákovou byl jen prostředníkem. Podle Šotta s nimi ale Babiš komunikoval a oni ho vnímali jako faktického šéfa.

Procházková pak před soudem mimo jiné popřela, že jednala o úvěru pro Farmu Čapí hnízdo. Uvedla, že působila při oslovení banky pouze jako zprostředkovatel pro hlavní obžalovanou Janu Nagyovou (ANO). Její výpověď ale podle soudce byla v rozporu se slovy bankéře Filipa Koutného i vnitřními záznamy banky.

Další odložený podnět

Už dříve policisté odložili podnět Šotta na stíhání dalšího bývalého manažera Čapího hnízda Tomáše Raka. Ten se podle soudce mohl dopustit vydírání, když neúspěšně požadoval peníze po Agrofertu a pak změnil svoji výpověď. Rak své jednání odůvodnil obavami o zdraví své a svojí rodiny. Kriminalisté případ odložili, stejně jako předchozí prověřování Raka kvůli křivé výpovědi. Nezjistili totiž, která z jeho dvou výpovědí je nepravdivá.

V hlavní větvi kauzy Čapí hnízdo soud v únoru podruhé osvobodil expremiéra Babiše a nově zvolenou europoslankyni Nagyovou. Dvojice čelí obžalobě z dotačního podvodu kvůli padesátimilionové subvenci na stavbu kongresového areálu, oba vinu odmítají. Nový rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal.