Policie navrhla obžalovat pětici Čechů z terorismu v souvislosti s boji na východě Ukrajiny

Policie navrhuje obžalovat pět lidí a jednu firmu kvůli zapojení do bojů na východě Ukrajiny na straně samozvané Doněcké lidové republiky. Českou televizi o tom informoval žalobce Martin Bílý z dozorového Vrchního státního zastupitelství v Praze. Skupina, kterou policie zadržela před dvěma lety, čelí obvinění z terorismu, za což hrozí až dvacetiletý trest vězení. Podle dřívějších informací médií se trestní stíhání týká paramilitárního spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír a lidí kolem něj.

„Dnešního dne policejní orgán předložil spisový materiál s návrhem na podání obžaloby na všechny obviněné,“ sdělil ve čtvrtek České televizi žalobce Bílý.

Rozsáhlý zásah proběhl v dubnu 2021 na několika místech v Česku. Podílely se na něm stovky policistů. Podle serveru Aktuálně.cz byl tehdy zadržen předseda paramilitárního spolku a někdejší příslušník české armády Ivan Kratochvíl, bývalý profesionální voják Miloš Ouřecký a pravoslavný kněz Přemysl Hadrava.

Server iRozhlas uvedl, že mezi stíhanými jsou také náčelnice štábu spolku Andrea Krulišová a podporovatel spolku Vladimír Štádler. Stíhaný má být také samotný spolek Českoslovenští vojáci v záloze za mír.

Vyšetřovatelé je viní ze spáchání trestných činů teroristického útoku, financování terorismu a podpory a propagace terorismu. Konkrétně za trestný čin teroristického útoku hrozí v případě odsouzení až dvacetiletý trest odnětí svobody, u ostatních dvou trestných činů je horní hranice trestní sazby dvanáct, respektive patnáct let.

Jeden z obviněných měl bojovat za proruské separatisty

Server iRozhlas, který měl k dispozici usnesení o zahájení trestního stíhání, už před časem napsal, že bývalý voják Ouřecký se měl v roce 2017 vydat na Ukrajinu bojovat za samozvanou Doněckou lidovou republiku. Kontakt s proruskými separatisty mu měli předtím domluvit kněz Hadrava spolu se šéfem spolku Kratochvílem.

Podle Aktuálně.cz se z financování terorismu zodpovídá Kratochvíl, Hadrava a podporovatel spolku Štádler. Proruským bojovníkům měli poslat minimálně 140 tisíc korun. Krulišová má být obviněna z propagace a podpory terorismu.

Server také připomněl, že na aktivity paramilitárního spolku v minulosti upozornilo ministerstvo vnitra. „Domobranecké skupiny, tedy zejména Českoslovenští vojáci v záloze za mír, Národní domobrana a Zemská domobrana dlouhodobě vyjadřují podporu Ruské federaci, zejména pak v rámci sporů s Ukrajinou. Někteří jejich členové jsou zastánci a šiřiteli různých konspiračních teorií,“ píše resort ve zprávě o extremismu za rok 2019.