Policie vyšetřuje záměnu pacientek a potrat na pražské Bulovce jako ublížení na zdraví

Záměnu pacientek v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, kvůli které jedna z žen potratila, kriminalisté vyšetřují pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Na sociální síti X to uvedla policie. Oznámila také, že ji během pátku kontaktoval právní zástupce jedné z pacientek. Zdravotníci v nemocnici Bulovka ženy zaměnili v pondělí. Televize CNN Prima News ve čtvrtek uvedla, že obě ženy byly cizinky, které trvale žijí v Česku.

„Kriminalisté na základě nově získaných informací ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ napsala policie na síti X. Před tím vyzvala, aby se jí ženy ozvaly. „Děkujeme médiím za zveřejnění výzvy směřované poškozeným ženám. V průběhu dnešního dne nás kontaktoval právní zástupce jedné z poškozených, který ženu zastupuje,“ doplnila policie.

Prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár podle televize Nova vyzval ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), aby zvážil odvolání ředitele nemocnice Bulovka Jana Kvačka a aby ustanovil komisi, která v nemocnici zahájí vyšetřování. „Ministr zdravotnictví v tuto chvíli neplánuje odvolání ředitele Fakultní nemocnice Bulovka. Interní šetření všech okolností vzniku a průběhu nežádoucí události provádí Fakultní nemocnice Bulovka,“ reagoval pro Novu mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Zdravá těhotná žena, která v nemocnici Bulovka potratila, přišla podle CNN Prima News na běžnou kontrolu. Druhé ženě měli lékaři provést takzvanou kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze tak i ukončit těhotenství.

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci byli postaveni mimo službu, uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.