Policie chytila anarchistu Borla, viní ho z útoků na majitele restaurace

Lukáše Borla spojovaného s anarchistickou skupinou Síť revolučních buněk obvinila policie ze tří trestných činů a soud ho poslal do vazby. Skupina se přihlásila k několika útokům na pražskou restauraci Řízkárna.

Policisté po Lukáši Borlovi pátrali několik měsíců. Nakonec ho v neděli zadrželi v Mostě. Podle mostecké okresní státní zástupkyně Nadi Volákové ho policie obvinila z trestných činů založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, vydírání a poškození cizí věci. Pokud by ho soud uznal vinným, hrozilo by mu až deset let vězení.

Anarchistu poslal soud do vazby. Podle státní zástupkyně tak učinil kvůli obavám z útěku nebo skrývání se před stíháním, ale i kvůli obavám z pokračování v trestné činnosti.

Lukáše Borla policisté považují za zakladatele takzvané organizace Síť revolučních buněk. Ta se přihlásila ke žhářským útokům, při kterých zapálila několik aut majitele pražské restaurace Řízkárna. Útoky zdůvodňovala tím, že majitel údajně dlužil bývalým i současným zaměstnancům. Další útoky mířily i na policejní vozidla. Organizace také na svůj web umístila návody na podpálení aut nebo výrobu zápalných lahví.

Skupinu lidí včetně Borla zadrželi již loni policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu při akci zaměřené na levicové extremisty. Nakonec však nebyl mezi obviněnými. Na jaře však na svém blogu oznámil, že se začne skrývat. Domníval se, že ho sledovali policisté v civilu a vyjádřil obavy, že by mohl být uvězněn za své anarchistické postoje a aktivity.