Pokuta pro Parkanovou platí. Exministryně pyká za zveřejňování v kauze CASA

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová musí zaplatit pokutu za to, že zveřejnila výpovědi svědků v trestní kauze nákupu vojenských letadel CASA. Soud ve středu zamítl její žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů a rozsudek je pravomocný. Advokát Vlasty Parkanové Tomáš Sokol argumentoval tím, že úřad jeho klientce upírá právo na svobodu projevu a současně hrubě porušuje její právo na obhajobu.

Vlasta Parkanová čelí v případu CASA obvinění ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. V roce 2013 zpřístupnila na svém webu záznamy výpovědí nejen obviněných, ale i svědků, například bývalého premiéra Petra Nečase nebo exministra financí Miroslava Kalouska.

Její advokát Tomáš Sokol sdělil, že vzhledem k rozsáhlé medializaci kauzy i k délce trvání trestního řízení nenašla jiný možný způsob obrany proti obvinění.

„I když soud může chápat důvody, které vedly žalobkyni Parkanovou ke zveřejnění údajů, které získala v rámci trestního řízení vedeného proti ní, s jejich zveřejněním nemůže souhlasit, protože dochází k porušení práva na soukromí těchto osob,“ uvedl soudce Jiří Tichý z pražského městského soudu.

Pokuta šestnáct tisíc korun

Ochránci dat uložili Parkanové pokutu šestnáct tisíc korun a uvedli, že informace uvedené svědkem ve výpovědi je nutné považovat za osobní údaje. Povinnost zachovat mlčenlivost tak prý mají všichni, kdo přijdou do kontaktu s trestním spisem. Tedy nejen policisté či znalci, ale i obvinění. Parkanová podle Úřadu na ochranu osobních údajů překročila zveřejněním rámec nezbytné obhajoby.

O nákupu letounů CASA za více než tři a půl miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Parkanová pokládá své stíhání za bezdůvodné. Soud nedávno vrátil obžalobu k došetření a nelze proto odhadnout, kdy začne hlavní líčení.