Podpořit u žáků psychickou pohodu a sebedůvěru, radí psycholožka před přijímačkami

Studio 6: Stres žáků před přijímacími zkouškami (zdroj: ČT24)

Začaly přijímací zkoušky na střední školy. V pondělí 15. dubna čeká žáky druhý řádný termín pro čtyřleté obory. Následně v úterý 16. dubna a ve středu 18. dubna budou termíny pro šestileté a osmileté obory. Ze dvou řádných pokusů se bude žákům počítat lepší výsledek. Psycholožka Zuzana Masopustová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity mluvila v ČT o tom, jak zvládat stres.

„Ten, kdo je schopný relaxovat, má napůl vyhráno. Těžko se radí těm, kteří prožívají úzkost, která jim během víkendu relaxovat nedovolí. Proto bych spíš apelovala na jejich rodinu a okolí, ať je ničím nezatěžují a starají se ně,“ řekla Zuzana Masopustová.

Doporučila většinu aktivit během víkendu zaměřit na psychickou pohodu a sebedůvěru. Reagovala na případy, kdy si přípravné skupiny během soboty procházejí páteční testy. Podle ní je potřeba, aby učitelé, kteří s žáky testy probírají, podpořili všechny, se kterými přijdou do kontaktu.

„To, jak zacházíme se stresem, není síla nebo vada charakteru. Je to navázané na naše předchozí zkušenosti, na různá traumata, špatné zkušenosti nebo na nějakou křehčí nervovou soustavu,“ vysvětlila Masopustová.

Podle ní se hodí před druhým kolem vyjádřit žákovi podporu a dát mu najevo, že dělal to nejlepší, co mohl. Pro úzkostné děti se vyplatí vykreslit řešení na příští rok, kdyby se podle nich stal ten nejčernější scénář, že se nedostanou na vybranou školu.