Podle nových pravidel budou muset řidiči na přechodu kvůli chodcům šlápnout na brzdu

Praha - Ministerstvo dopravy chce upravit přecházení na přechodech pro chodce. Nová norma jasně přikáže řidičům zastavit vždy, když chodce uvidí před zebrou. Na českých přechodech ročně zemře víc než třicítka chodců. Jen letos do září při 900 nehodách na přechodech našlo smrt 22 lidí, většinu z těchto nehod přitom zavinili řidiči.

Díky novému předpisu by z ulic mohla zmizet známá scéna - chodec stojí u přechodu a váhá, jestli má do vozovky vstoupit a zda auto zastaví, nebo ne. Nový zákon má v jeho rozhodování pomoct, řidiči před přechodem, u kterého stojí chodec, budou muset nekompromisně zabrzdit. 

„Pravděpodobně to bude vypadat tak, že to bude napsáno natvrdo. Pokud chodec hodlá přejít, řidič bude muset zastavit,“ potvrzuje mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

K podobnému kroku silničního zákonodárce řidiči nemají zvláštní výhrady, varují jen před takzvanými chodci „skokany“. „Doufáme, že tato změna neposílí přehnané sebevědomí agresivních chodců, bez ohledu na literu zákona by měl chodec zvednout ruku, navázat oční kontakt,“ říká Pavel Kuchálik z Ústředního automotoklubu.

S podobným povinným pravidlem ale ministerští právníci v zákoně nepočítají. Mávat bílou holí musí už teď pouze slepci. Ale ještě jedna novinka se na řidiče v souvislosti s bílou zebrou chystá. Pokud pravidlo poruší, přijdou o víc bodů.

Když teď řidič nešlápne na brzdu před přechodem, může za to inkasovat 3 body, o bod víc pak dostane, když nenechá chodce bezpečně přejít nebo když ho přímo ohrozí. Do budoucna by byly za takové prohřešky jednotně čtyři body.

Problémy s přechody řeší snad každé město, buď jsou dlouhé a nechráněné, nebo na přechod přes zaparkovaná auta prostě není vidět. Pětimetrovou vzdálenost totiž řidiči často kvůli značení dodržovat nemusejí. 

„Nejvíc vadí chodcům i řidičům, že nemají vzájemný rozhled, to je značeno někdy i legálně parkovacími zónami,“ stěžuje si Jarmila Johnová, předsedkyně Pražských matek. Nejvíc nehod na přechodech je v Praze, ve smutné statistice je pak v závěsu jižní a severní Morava.