Po opravě silnice se zlepší spojení Českého Dubu s R35

Hodkovice nad Mohelkou (Liberecko) - Rekonstrukce silnice zrychlí napojení Českého Dubu na rychlostní silnici R35 na Prahu a Liberec. Opravu zahájila Krajská správa silnic Libereckého kraje. Rekonstrukce desetikilometrového úseku přijde na bezmála 60 milionů korun, kraj ale zaplatí jen 4,5 milionu korun, zbytek dá Regionální operační program (ROP), řekl náměstek libereckého hejtmana pro dopravu Martin Sepp (ČSSD).

Spojnice Českého dubu a Hodkovic nad Mohelkou je silnicí II. třídy. Slouží nejen obyvatelům regionu k cestě do krajského města, ale využívají ji i turisté mířící do Podještědí. Komunikace je ve velmi špatném stavu, navíc je poměrně úzká a nepřehledná. Rekonstrukce má zlepšit parametry silnice, vozovka bude širší a bezpečnější.

Rekonstrukce se dočká také most u Českého Dubu a opěrná zeď potoka, kolem kterého silnice vede. Práce jsou rozdělené do sedmi etap a původně měly skončit ještě letos v prosinci. Už dnes je ale jasné, že budou trvat déle. Kvůli plánované výstavbě kanalizace v Českém Dubu skončí práce na silnici až v září 2010.

Libereckému kraji se podařilo získat z ROP 375 milionů korun na 15 komunikací. A další projekty připravuje. Kraj by letos podle odhadů potřeboval na rekonstrukce svých silnic 680 milionů korun. K dispozici bude zhruba 600 milionů korun a s podobnou částkou počítá i v příštích letech, a to především díky evropským fondům.