Plzeňská nemocnice propustí i zbytek hospitalizovaných účastníků tábora, kde se vyskytly zažívací potíže

Události: Dětský tábor (zdroj: ČT24)

Fakultní nemocnice v Plzni už propustila či během pátku propustí všechny děti i dospělé z tábora v rekreačním zařízení Machův mlýn u Chříče na severním Plzeňsku, jež ve čtvrtek odpoledne postihly prudké zažívací potíže. Z 29 lidí, které sanitky večer do fakultní nemocnice přivezly na dětskou a infekční kliniku, lékaři většinu po ošetření propustili. V nemocnici zůstaly čtyři děti a dospělý, všichni budou v pátek postupně propuštěni. Jejich zdravotní stav není vážný, řekla mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.

Případem se zabývá policie a hygienická stanice. Podle Michala Bartoše z krajské hygieny i Beaty Novákové z vedení ubytovacího zařízení měli všichni lidé rychlý nástup obtíží provázený zvracením a průjmem, potíže zároveň rychle odezněly.

Mluvčí záchranné služby Mária Svobodová uvedla, že záchranáři ve čtvrtek večer ošetřili padesát dětí, žádné nebylo přímo ohroženo na životě. S hasiči zdravotníci odvezli hasičským přepravním autobusem 26 dětí do pražských nemocnic a 24 dětí do nemocnic v Plzni. S dětmi bylo ošetřeno pět dospělých.

Hygienici ve čtvrtek i v pátek na místě odebírali vzorky. Původ obtíží může být z vody, z jídla, ale také například přenosem od nakaženého člověka, řekl Bartoš. Vše se teprve zjišťuje, výsledky testů odebraných vzorků a stěrů od lidí budou během několika dní. „Zatím je předčasné vyvozovat nějaké závěry,“ řekl.

Předpisy dodržujeme, hájí se vedoucí

Nováková řekla, že většina lidí je už z nemocnic doma. V rekreačním zařízení bylo dle ní kolem 140 dětí, turnus měl končit v neděli. Obtíže postihly jen část. Zbývající děti, které neměly potíže, si už odvezli rodiče. „Neumíme si to nijak vysvětlit. Vaříme z čerstvých potravin, dodržujeme všechny předpisy. Jídlo jsme jedli i my i moje malá dcera a nic nám není,“ řekla Nováková.

Zařízení podle ní i kvůli koronavirovým opatřením letos ještě zpřísnilo hygienické standardy a dodržuje všechny pokyny.

Další tábor má nastoupit až v srpnu, v příštím týdnu měli být v areálu individuální rekreanti. Než se zjistí, co potíže způsobilo, bude zavřená kuchyně, přiblížila Nováková. „Také budeme úplně všechno dezinfikovat - od ubytování přes veškeré prostory, kuchyni, stravování,“ uvedla.

Případem se zabývá policie, spolupracuje s vedením tábora i s hygieniky, řekla krajská policejní mluvčí Martina Korandová. Policisté čekají na vyjádření odborníků, zjišťují okolnosti a shromažďují podklady. Prozatím věc prověřují pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.