Petr Pavel s vámi zůstane i v těžkých časech, myslí si jeho podporovatel Šebek

Podporovatel prezidentského kandidáta Pavla Tomáš Šebek ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Chirurg a účastník misí Lékařů bez hranic Tomáš Šebek uvítal, jak jeho favorit Petr Pavel vyhrál první kolo prezidentského klání. Přiznal se, že vystoupil z komfortní zóny, když mu vyjádřil veřejně podporu. S menší mírou kritiky se kvůli tomu setkal, v rodině jsou ale jednotní. Pavla volí z čistě pragmatického důvodu kvůli svým dětem. Doufá, že lidé nepodlehnou uměle vyvolanému strachu a slibům Andreje Babiše (ANO), ale zvolí nakonec generála ve výslužbě.

„Jsem velmi rád za výsledek, pro mě osobně je asi nejlepší účast, to je velmi dobrá známka, že se lidé zajímají o politiku, a vzhledem k tomu, že podporuji Petra Pavla, tak výsledek kvituji,“ zhodnotil Šebek.

Lékař prostřednictvím své práce popsal, proč právě Pavla podpořil. „Máte dva typy chirurgů – jeden je ten, který vám bude slibovat zázraky a možná triviální onemocnění bude představovat způsobem, který z něj bude dělat doslova ‚Boha‘. A v momentě, kdy dojde na nějakou komplikaci, na kterou dojde vždycky, tak vás možná nechá na té cestě. Pak je druhý typ chirurga, který bude k vám přistupovat zodpovědně, stejně tak bude čekat zodpovědnost od vás, bude vás přesvědčovat, že zdraví je vaše komodita a on vystupuje pouze jako správce vašeho zdraví, úspěšně vás odoperuje, a když ne, tak na další cestě komplikace vyřeší, zůstane s vámi. A ti nejlepší vám nabídnou ještě alternativu, dají vám možnost se zeptat ještě na druhý názor. Za mě je tím hypotetickým chirurgem Petr Pavel,“ popsal Šebek.

Prezident má být podle chirurga oporou, průvodcem a jistotou, že s lidmi zůstane v kritických okamžicích a nebude se na nic vymlouvat. Podporu Pavlovi vyjádřil Šebek ze zcela pragmatických důvodů. „Jsem otcem čtyř dětí a přeji si pro ně to nejlepší. A chtěl bych, aby každý občan České republiky si nenechal vzít právo rozhodnout se, jak chce,“ poznamenal.

Šebek vnímal generála dlouhodobě. Obecně má rád lidi, kteří se občansky angažují. Jejich spolupráce začala už během koronavirové krize, popsal chirurg s tím, že nabídl jeho iniciativě zkušenosti a pak už spolu zůstali. 

Pavel hýří úsměvy

S Pavlem měl možnost několikrát osobně mluvit. „Překvapuje mě znovu a znovu jeho klid, nadhled a zkušenosti. Je mu někde vyčítáno, že se neusmívá, že i volební výsledek přijal s kamennou tváří. Tomu velmi dobře rozumím, protože je profesionál. A za druhé on hýří úsměvy, když s ním mluvíte osobně. Je to velmi příjemný rozhovor s člověkem, který je roven intelektuálům, takoví si myslím, že by měli hradní pozici zastávat,“ uvedl Šebek.

V následujících dvou týdnech podpoří generála v koordinaci s jeho týmem i individuálně. Jak sám dodal, přímá volba prezidenta mu nevadí. „Přál bych si, aby každý občan, co by šel k druhému kolu, aby si uvědomil, jestli ho bude provázet dobrý hospodář, který zůstane i v těžkých chvílích, anebo podlehne těm obavám, které jsou mnohdy uměle vyvolané,“ upozornil Šebek.

Za slabinu Pavla přesto označil jeho minulost. Podle Šebka se k ní ale postavil velice zodpovědně. „Pocházím z rodiny, která neměla na růžích ustláno právě kvůli komunismu, a o to více moje sympatie s Pavlem můžou být brány vážněji. Myslím si, že chybovat je lidské, ale z chyby se poučit a jít dál. To, co Petr Pavel dokázal, je prostě neoddiskutovatelné, mně to osobně imponuje a věřím, že nejen jeho současným voličům, ale doufám, že i budoucím,“ uzavřel chirurg.