Pelikán odmítá působit ve vládě, kterou by podporovala SPD. Je podle něj fašistická

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) nebude ministrem ve vládě, která by se opírala o podporu SPD. Hnutí Tomia Okamury je podle něj fašistické, uvedl v Hospodářských novinách. Proti spolupráci s komunisty se však nevymezuje. Právě koalice těchto stran s hnutím ANO by měla ve sněmovně jasnou většinu. Podle šéfa ANO Andreje Babiše sice podpora SPD není preferovaná varianta, započatá vyjednávaní však chce dokončit.

„Pro mě je nepřijatelné být ve vládě, která se bude jakkoliv opírat o SPD,“ říká v rozhovoru pro HN Pelikán. Argumentuje tím, že Okamurovo hnutí bude za své hlasy požadovat protislužby. „SPD by za to mohlo chtít cokoliv i v průběhu volebního období. A já se nechci dostat do pozice, kdy budu muset nějakým způsobem korigovat své názory nebo postupy podle toho, co chce nebo nechce fašistická strana,“ řek Pelikán Hospodářským novinám.

Okamurovo hnutí teď kvůli tomuto označení zvažuje trestní oznámení na ministra v demisi. Výrok prý nyní posuzují právníci. „Smyslem podobných prohlášení pana ministra Pelikána je především poškodit hnutí ANO a zabránit smysluplnému a konstruktivnímu jednání o sestavení nové vlády,“ napsalo hnutí v tiskové zprávě.

Proti podpoře Okamurova hnutí se už dříve ozvaly i další hlasy z hnutí ANO. „Svoji účast v takové vládě bych si nedovedl představit,“ řekl minulý týden ČT ministr dopravy v demisi Dan Ťok a proti se staví i ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický.

Europoslanec Pavel Telička, který byl zvolen za ANO, ale s hnutím se loni na podzim rozešel, nazval případnou podporu SPD cestou do pekel: „Je to popřením mnohého a je to cesta do pekel,“ řekl s tím, že by šlo o pošlapání polistopadového vývoje.

Babiš bude jednat s novým vedením ČSSD

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) už mnoho dní před sjezdem sociálních demokratů avizoval, že s dalším jednáním o případné podpoře vládě počká až na nové vedení. O víkendu zvolili delegáti do čela ČSSD bývalého šéfa sněmovny Jana Hamáčka, záda mu bude krýt bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. Naopak ve vedení skončil exministr vnitra Milan Chovanec.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hamáček po sjezdu uvedl, že by mohl výsledky vyjednávání předložit straníkům na počátku dubna, u konce ale tehdy ještě jistě nebude. Usnesení schválené na sjezdu totiž také počítá s tím, že o výsledku rozhodnou členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu. „Hnutí ANO musí udělat kompromisy, jinak nesestaví vládu s nikým. Taková je politika,“ dodal pro Právo statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

Zároveň delegáti schválili dvě podmínky pro případnou podporu vlády: účast sociálních demokratů ve vládě s trestně stíhanými osobami by byla „zásadní problém“ – ČSSD proto vyzvala hnutí ANO, aby nominovalo někoho, kdo nemá potíže s policií. Zároveň se kabinet s účastí sociální demokracie nesmí opírat o hlasy SPD.

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) není podpora ze strany SPD preferovaná varianta. Chce ale dokončit započatá vyjednávání, bývalá ministryně Helena Válková už s Okamurou diskutovala např. přímou volbu starostů či obecné referendum.

„Teď má ČSSD nové vedení, tak budeme jednat,“ řekl Babiš. Už v úterý pro Právo upřesnil, že by mohla sociální demokracie vládu tolerovat na základě programové dohody, nebránil by se ale ani odborným nominacím ČSSD na náměstky a ministry. K prvnímu jednání obě strany zasednou ve středu.

Zároveň ovšem odmítl podmínku sjezdu, aby on sám kvůli kauze Čapí hnízdo ve vládě neseděl. „Hnutí ANO už tuto možnost jednou zvažovalo a odmítlo ji. Nemám signály, že by chtělo tuto pozici měnit. Já ji měnit také nehodlám. Slíbil jsem lidem, že budu kandidovat na premiéra, pracuji jako premiér a hodlám tak pracovat i dál,“ uvedl v rozhovoru pro Mladou frontu DNES.