Babiš preferuje jednobarevnou vládu ANO. Jedná s KSČM, chystá se na setkání s ČSSD

Babiš: S SPD se neshodneme, jednání s KSČM pokračují (zdroj: ČT24)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) považuje za nejlepší variantu vznik jednobarevné vlády ANO. Deníku Právo řekl, že by ji sociální demokracie mohla tolerovat na základě programové dohody, nebránil by se ale ani odborným nominacím ČSSD na náměstky a ministry. K prvnímu jednání obě strany zasednou ve středu. Hnutí souběžně pokračuje v rozhovorech i s KSČM a SPD, v posledním případě ale hovoří o výrazných programových rozporech.

Pokrok ve vyjednáváních o novém kabinetu, jehož sestavením je od prezidenta Miloše Zemana už napodruhé pověřen šéf hnutí ANO Andrej Babiš, projednával stranický tým v úterý odpoledne ve Strakově akademii. V jeho čele stojí odstupující vicepremiér Richard Brabec.

Podle vyjádření premiéra v demisi ANO trvá na konceptu menšinové vlády s podporou jiných sněmovních subjektů, což je konstelace, kterou prosazuje i prezident Zeman. Až dosud se ANO opíralo zejména o komunisty a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, s jejichž pomocí (média hovořila o politické alianci) ustavilo sněmovnu a odhlasovalo složení jednotlivých výborů.

Babiš o SPD: Referendum o EU? Jsme absolutně proti

Po úterním zasedání vyjednávacího týmu Babiš oznámil, že variantu menšinového kabinetu s podporou dvou zmíněných subjektů nepreferuje – a razantněji se vymezil především vůči okamurovcům.

„U SPD přetrvává značný rozpor ohledně referenda,“ prohlásil. „Nechceme referendum o vystoupení z Evropské unie nebo NATO, referendum o zahraničních závazcích pro nás není téma, jsme absolutně proti,“ dodal s tím, že se obě hnutí dostaly do stádia, kdy ANO už nemá potřebu dál vyjednávat.

Čtyři měsíce po volbách nemá Česko vládu s důvěrou (zdroj: ČT24)

Povolební sněmovní alianci s SPD hájil tím, že tradiční strany neměly s ANO údajně zájem vyjednávat, a aby se dala sestavit sněmovna (po jejímž ustavení musel Sobotkův kabient v ústavou daném termínu podat demisi), nezbylo ANO než se dohodnout s Vojtěchem Filipem a Tomiem Okamurou. „Jednáme s těmi, kteří chtějí jednat. KSČM a SPD byli jediní,“ konstatoval.

ANO vs. KSČM. Výhrady existují, ale jedná se dál

Výhrady od ANO zaznívají i na adresu komunistů, Babišovi se podle jeho slov příčí zahraničněpolitická orientace strany na Východ, na rozdíl od SPD ale v tomto případě hodlá ANO pokračovat v rokování s rudým vyjednávacím týmem. Místopředseda ANO Richard Brabec doplnil, že v otázce referenda KSČM na rozdíl od SPD neklade takový důraz na to, aby se týkalo i mezinárodních smluv (čili členství v Unii), hnutí navíc spatřuje i další programové průniky.

S komunisty se ANO shodne v otázkách zvyšování důchodů a mezd některých zaměstnaneckých skupin, jako jsou zdravotníci, pracovníci v sociálních službách nebo učitelé. Společný názor podle Brabce i Babiše panuje také v nutnosti revidovat církevní restituce a v tom, že by měl mít stát mnohem větší kompetence v rámci přírodního bohatství – včetně vlastnictví vody.

„Potřebujeme vrátit vodu do českých rukou. Velice nevýhodně jsme to zprivatizovali, stejně je to s energetikou, ale to jsme si měli říct po revoluci. Byla chyba tyto sektory privatizovat. Shodujeme se i u nerostných surovin, kterých nám moc nezůstalo,“ konstatoval Babiš.

Komunisté by chtěli založit státem vlastněnou síť maloobchodních prodejen nebo státem vlastněnou banku. Já myslím, že máme zkušenosti se státem vlastněnými bankami z těch minulých let, jak dopadly.
Richard Brabec

Brabec zdůraznil, že by samosprávy menších měst a obcí mohly dostat vodu pod kontrolu prostřednictvím dlouhodobých nízkoúročených úvěrů do Českomoravské záruční banky, odmítá možnost znárodňování.

Neshody v konkrétních postupech pak panují mezi ANO a KSČM i v otázce rychlosti a tempa růstu minimální mzdy. „Naše připomínky budou ještě předmětem jednání některých expertů, předpokládám, že příští týden bude jednání pokračovat,“ prohlásil Brabec.

Rozhodující setkání. Babiš a nové špičky ČSSD

S podporou komunistů by ovšem Babišova menšinová vláda ve sněmovně většinu nezískala a ve hře je proto i další levicová strana – sociální demokracie. ANO ostatně v jednání čekalo na to, až strana zažehná vnitřní krizi způsobenou volebním debaklem a na víkendovém sjezdu zvolí nové vedení. S předsedou Janem Hamáčkem a druhým mužem ČSSD bude o možnostech spolupráce poprvé jednat ve středu.

„Bude to první nástřel, kde se dozvíme, jak to s námi ČSSD myslí a jaké jsou její představy,“ uvedl odstupující ministerský předseda s tím, že od reprezentantů Lidového domu bude chtít slyšet, zda chtějí přímo vstoupit do vlády, nebo ji jen podporovat, a za jakých okolností. Sám razí druhou variantu.

„Nejlepší varianta je, aby naši jednobarevnou vládu ČSSD tolerovala, aby nám umožnila získat důvěru na základě programové dohody,“ řekl Právu. Se sociálními demokraty by Babiš v takovém případě podepsal dohodu, která by jasně vymezila, co se ANO výměnou za toleranci kabinetu zavazuje prosadit. „To bude veřejně známé, takže si nebudeme moci dovolit někoho podvést.“

Zemanovský scénář?

Ve hře je i varianta, že by sociální demokraté nominovali do vlády své experty. „Pokud by měli nějaké dobré odborníky, tak se o tom dá diskutovat,“ reagoval Babiš. ČSSD by případně mohla mít na ministerstvech své náměstky, jak ostatně navrhoval i prezident Miloš Zeman, k takové možnosti se ale delegáti víkendového sjezdu stavěli spíš skepticky. Příležitost o této cestě mluvit bude mít Hamáček se Zimolou příští úterý, kdy se s prezidentem setkají v Lánech.

S ČSSD se ANO shodne na důchodech, sociálních službách, boji proti nelegální migraci nebo sociálním bydlení. Liší se naopak v názorech na proplácení prvních tří dnů nemocenské nebo v otázce zvyšování daní. Jako problematické se pak nadále jeví trestní stíhání premiéra – za takové situace oranžoví do vlády nechtěli. „Na jednání s ústupkem nepůjdeme. Jasně jsme řekli, že jediným kandidátem na premiéra jsem já,“ stojí si za svým Babiš.

Brabec současně upozornil, že jednání o vládě mohou běžet ještě dlouho. Sociální demokracie totiž sjezd přerušila až do začátku dubna, o jejím možném podílu na vládě (resp. dohodě s ANO) má rozhodnout stranické referendum. Kdyby k němu mělo dojít až po uzavření sjezdu, protáhne se skládání vlády ještě na dva měsíce. Ve čtvrtek mají domluvenou schůzku i Starostové a nezávislí.

„Je otázka, jestli by měl poražený z voleb vstupovat do vládního angažmá, ČSSD je v programové krizi, neví, jaká témata má navrhovat. Senátorský klub inicioval, aby ČSSD do užší spolupráce s Andrejem Babišem nevstupovala, pak je zde křídlo, které má zatím navrch a spolupráce s hnutí ANO se nebrání,“ uvádí v této souvislosti politolog z Karlovy univerzity Miloš Brunclík. „Z hlediska ČSSD by bylo nejvýhodnější se do těchto vyjednávání nepouštět, zůstat skutečně opoziční stranou.“

Politolog Brunclík: Pro ČSSD by bylo nejvýhodnější zůstat opozicí (zdroj: ČT24)