Vládnutí nemá být za každou cenu. Podpora KSČM nebo SPD je cesta do pekel, říká Telička

Europoslanec Telička hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Vládnout by se mělo v koalici s demokratickými stranami nebo s jejich podporou, ale nemělo by se vládnout za každou cenu. V Interview ČT24 to řekl český europoslanec Pavel Telička, který byl zvolený za hnutí ANO, ale letos se s ním rozešel. Pokud by vláda ANO stála na programu komunistů nebo SPD, případně měla jejich toleranci, šlo by podle europoslance o cestu do pekel.

Uskupení by podle Teličky mělo usilovat o dohodu s demokratickými stranami. „Hnutí ANO by mělo zvážit, jaké jsou problémy, pro které s ním nechtějí vytvořit koalici nebo podporovat jeho menšinovou vládu,“ řekl s tím, že je nutné hledat půdorys kompromisu. „Hnutí má stále možnost k ústupkům, které mohou být citlivé, ale možná bude muset některé z nich udělat pro dobro hnutí a pro tuto zemi. Nebo by je chtít udělat mělo.“

Jednou z hlavních překážek pro další strany je představa šéfa hnutí Andreje Babiše jako případného ministerského předsedy, Telička přitom uvádí, že„před prvními parlamentními volbami, kterých se ANO zúčastnilo, neměl ambici být premiérem“. Nyní je prý na Babišově uvážení, zda by na nějaký čas neustoupil stranou.

U europoslance Petra Ježka (zvolen za ANO) zase zaregistroval úvahu získat toleranci pro Babišovu menšinovou vládu na základě jasných programových cílů po určité období na zkoušku. „Nevím, jestli je to schůdné, jestli je to naivní, či ne. On tím nabízí neortodoxní pohled, jak k jednáním lze přistoupit,“ přiblížil.

Všechny strany by však podle něj neměly zůstávat v zákopech, protože republika potřebuje stabilní kabinet, který by pokračoval v pozitivním polistopadovém kurzu. „Aby tady byla prosperující země, která by byla výkonná v nových odvětvích ekonomiky a průmyslu, ve kterých (výkonní) nejsme, a abychom byli schopní nabídnout občanům bezpečnost,“ doplnil Telička. Podle něj málokterý politický subjekt může říct, že pro tyto oblasti udělal maximum.

Telička: Spolupráce s KSČM a SPD? Rozleptání polistopadového vývoje

Místopředseda Evropského parlamentu by vnímal jako problematické, kdyby budoucí vláda stála na programu, který vychází od KSČM nebo SPD, nebo aby fungovala za jejich podpory či tolerance. „Je to popřením mnohého a je to cesta do pekel,“ řekl.

Právě o možnosti menšinové vlády hnutí ANO, kterou by v tichosti mohli podporovat třeba komunisté, se přitom diskutuje – a ani sama KSČM takovou možnost nevylučuje. „Něco může být taktika, něco může být zkreslené, ale pokud by to mělo odpovídat realitě, tak je to nešťastný vývoj, který by rozleptával mnohé z toho, co se tady podařilo vybudovat po roce 1989,“ prohlásil.

Sám Telička si těžko dovede představit, že by dokázal s hnutím Tomia Okamury jednat nebo že by jeho zástupci zastávali některé veřejné funkce. „Prokázal v Úsvitu a i dnes prokazuje, že je schopen všeho. Rozeštvat společnost, štěpit,“ řekl o Okamurovi. „Pokud slyšíme různé výroky od rasismu po jiné extremismy a neskutečný populismus, není to pro mě partner k jednání.“ 

Pavel Telička se stal v roce 2014 europoslancem, zvolen byl za hnutí ANO. V lednu 2017 se stal také jedním ze 14 místopředsedů Evropského parlamentu, letos v květnu se ale vzdal pozice experta ANO pro zahraniční politiku a krátce před sněmovními volbami Babiš oznámil, že Telička spolupráci s hnutím ANO ukončil. Europoslanec totiž získal dojem, že se hnutí ANO odklání od programu, za který on byl zvolen do Evropského parlamentu.