Paragraf v povětří. Drony budou muset splňovat nová pravidla, dostanou svou verzi „espézetky“

Události ČT: Drony i jejich piloti budou muset splňovat pravidla (zdroj: ČT24)

K větší bezpečnosti při používání dronů by měla přispět nová evropská pravidla. Laici s letouny dosud bez povolení létají i nad velká shromáždění nebo různé nehody, a to může být nebezpečné například pro záchranáře. Nově drony dostanou vlastní identifikační kód a jejich piloti se budou muset registrovat.

Drony mohou komplikovat situaci hasičům či záchranářům. Stalo se to třeba po nedávné nehodě nákladního vlaku u Mariánských Lázní. „Využíváme i bezpilotních prostředků, nebo vrtulníků a potom samozřejmě to ztěžuje ten zásah,“ uvedl velitel karlovarské stanice hasičů Karlovarského kraje Dušan Uhlík.

Dron se může k nehodě nepozorovaně dostat z místa vzdáleného stovky metrů. V takovém případě potom ohrozí práci záchranářů. Ti by kvůli tomu zřejmě odvolali například blížící se vrtulník s lékařem, protože jeho pilot by malý dron vůbec nemusel postřehnout.

„Při střetu byť malého plastového dronu s vrtulemi, s rotorem vrtulníku, tak může dojít k zásadní poruše, která může vést k pádu vrtulníku,“ uvedl předseda České asociace profesionálních provozovatelů bezpilotních letadel Petr Lněnička.

Registrace a poznávací kód

Když kolem nehod létají zvědavci, komplikují použítí speciálních dronů hasičů. Veliteli zásahu pak chybí cenné informace. A právě kvůli těmto případům začnou platit nová pravidla.

Podle nové legislativy budou muset drony vysílat identifikaci, která bude mít stejný význam jako poznávací značka na autě. „Piloti budou muset být registrovaní a budou muset udělat základní test znalostí,“ doplnil Lněnička.

Když budou létat nad zakázaným místem, policie je rychle odhalí a úřady je budou moct snáze potrestat. Teď je to kvůli velké anonymitě obtížné. „Pakliže toho problémového provozovatele nemáme zachyceného přímo na místě, identifikace je těžko zjistitelná. Do budoucna nám v tom určitě pomůže,“ uvedl mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký.

Nová pravidla, která by měla zvýšit bezpečnost ve vzdušném prostoru, začnou platit v srpnu příštího roku.