Otevírá se Lichtenštejnský palác a tři ministerstva, lidé je o svátku mohou navštívit zdarma

Lichtenštejnský palác i ministerstva zdravotnictví, kultury a práce a sociálních věcí se u příležitosti Dne české státnosti otevírají veřejnosti. Návštěvníci se mohou zúčastnit skupinových prohlídek a čeká je také doprovodný program. Vstup je zdarma.

V Lichtenštejnském paláci, který patří Úřadu vlády, si lidé budou moci prohlédnout reprezentační prostory. Nyní slouží k pořádání důležitých protokolárních akcí či konferencí. Uvidí také výstavu protokolárních darů předsedy vlády. Poslední komentovaná prohlídka začíná v 16:00.

Na ministerstvu zdravotnictví se zájemci mohou nechat preventivně vyšetřit či naočkovat proti koronaviru bez registrace. Přichystána je rovněž výstava fotografií z období první vlny epidemie covidu.

Resort práce a sociálních věcí připravil vedle komentovaných prohlídek také výstavu fotografií Jindřicha Štreita s názvem Ruku v ruce, Touha je zázrak. Úřad ale doporučuje registraci na prohlídku předem. Upozorňuje, že neregistrovaní lidé se nakonec do historické budovy nemusí dostat.

V Nostickém paláci ministerstva kultury uvidí lidé reprezentační prostory, pracovnu šéfa resortu, obrazárnu paláce, kapli Nanebevzetí Panny Marie a přes skleněný průhled i slavnou nostickou knihovnu. V přízemí bude k vidění historický vůz Aero 50 nebo motocykl Praga 500 z Technického muzea v Brně, zájemci si budou také moci vyzkoušet měření hvězdného času nebo výšky nebeských těles.