Organizátoři pondělního protestu části zemědělců vyčkají s dalšími kroky

Pondělního protestu části zemědělců v Praze se účastnilo kolem osmi set traktorů, kolem půl třetí odpoledne se akce zúčastnilo čtyři až pět tisíc lidí, uvedl jeden z organizátorů Zdeněk Jandejsek, bývalý prezident Agrární komory ČR a zemědělský podnikatel. Ohradil se proti výrokům premiéra Petra Fialy (ODS) a ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), že za akcí byly politické cíle. S dalšími kroky organizátoři vyčkají.

Jandejsek se ohradil proti výrokům premiéra a ministra zemědělství, že za akcí byly politické cíle. Někteří zemědělci podle něj odjeli z protestu proto, že na ně „doma čekala práce“. Část se také bála kontrol traktorů ze strany policie, prohlásil. Policejní mluvčí Jan Daněk v úterý řekl, že policisté stojící traktory zaevidovali, souhrnná čísla však k dispozici neměl. Oznámení o přestupku postoupí policisté příslušnému správnímu orgánu.

Společně s dalším z organizátorů Bohumírem Dufkem, který je předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů, Jandejsek kritizoval způsob, jakým některá média o pondělním protestu informovala. Účastníky údajně neprávem vylíčila jako proruské stoupence a tvrdila, že zemědělci způsobí blokádu Prahy, která se ve skutečnosti nekonala.

Farmář mluvil o „ukradeném protestu“, Dufek ho osočil z téhož

Policie před pondělní čtrnáctou hodinou informovala, že se většina traktorů vrací z pražské magistrály domů. Podle koordinátora protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloše Malého se části zemědělcům nelíbilo provolávání protivládních hesel, protože chtěli poklidnou akci. Hovořil také o „ukradeném protestu“. „Jestli někdo někomu něco ukradl, tak to byl pan Malý,“ prohlásil v úterý Dufek. Malého podle svého vyjádření nikdy neviděl a s akcí podle Dufka neměl nic společného.

S dalšími kroky organizátoři pondělního protestu vyčkají podle Dufka mimo jiné na výsledky jednání v Evropské komisi. Například v pondělí 26. února mají ministři zemědělství EU jednat o volném obchodu s Jižní Amerikou, řekl Dufek. „Tak na to my si počkáme a pak teprve stanovíme další kroky,“ doplnil Dufek.

Od pondělní protestní akce se distancovaly Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství, což připomněl i premiér Fiala. „S těmi, kteří skutečně reprezentují zemědělce, jednáme a společně se bavíme o tom, co naše zemědělství potřebuje,“ podotkl. Podle Dufka ale Výborný a Fiala protest v Praze dehonestovali. Za pochopitelné a oprávněné považují požadavky zemědělců představitelé opozičních stran.

Největší český on-line supermarket Rohlík.cz v pondělí oznámil, že se distancuje od metod, které tyto protesty zastupují. Ze svého sortimentu proto stahuje produkty organizátora protestů, společnosti Rabbit CZ. Lokální farmáře podporujeme, neférové chování ne, poznamenal majitel skupiny Tomáš Čupr. „Jestli bude stahovat, nebo nebude, to uvidíme, protože máme nějakou smlouvu,“ reagoval Jandejsek, jenž je předsedou představenstva Rabbit. Na ukončení objednávek má podle něj Rohlík právo.