Opravovat se budou poničené silnice v Kelči na Vsetínsku

Kelč (Vsetínsko) - Obyvatelé Kelče na Vsetínsku se už brzy dočkají opravy místních hlavních silnic, nových chodníků nebo kruhové křižovatky. Rozsáhlá rekonstrukce vozovek, která začne v září a potrvá až do konce srpna příštího roku, si vyžádá investici více než 50 milionů korun. Stavbu uhradí Zlínský kraj, který se pro ni pokusí získat dotaci z fondů Evropské unie, informovalo Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK), které má správu silnic nižších tříd na starosti.

Silnice vedoucí středem města jsou nyní ve zcela havarijním stavu. Jejich vozovka je ze žulových kostek, což má za následek hlavně vysokou hlučnost a prašnost. „Tato stavba už měla být zahájena, ale přípravu zpozdila časová prodleva při převodu některých pozemků pod komunikacemi na Zlínský kraj a město Kelč,“ poznamenal ředitel ŘSZK Bronislav Malý.

Starších úseků s dlážděným povrchem je už na území Zlínského kraje poměrně málo, nejvíce je jich na Uherskohradišťsku a právě na Vsetínsku. ŘSZK už v minulosti zahájilo rekonstrukci několika z nich, například v Uherském Ostrohu nebo v Bystřici pod Hostýnem. Nyní opravuje i podobný úsek mezi Vlčnovem a Veletinami.

Souběžně s opravou povrchů vozovek zahájí stavbaři i rekonstrukci chodníků nebo přeložky části inženýrských sítí. Tyto práce, které si vyžádají náklady zhruba třicet milionů korun, uhradí kelčská radnice.

Zlínský kraj se nyní stará asi o 1780 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, havarijní nebo nevyhovující stav má ale téměř polovina z nich. Na stavu cest se projevuje především vysoká dopravní zátěž a nedostatek rychlostních silnic a dálnic. Tempo oprav se však postupně zvyšuje, a to i díky finanční podpoře z Evropské unie.