ODS odmítla úplný zákaz kouření v restauracích

Praha - Vedení ODS se postavilo proti návrhu ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na úplný zákaz kouření v restauracích. Místopředsedkyně občanských demokratů Miroslava Němcová to uvedla po jednání výkonné rady největší vládní strany. Rada podle ní svým zástupcům ve vládě a v parlamentu doporučila, aby pro takové omezení vlastnických práv soukromých subjektů nehlasovali.

Heger připustil, že jeho snaha zamezit kouření v restauracích narazí. „Když ten zákon neprojde, tak prostě neprojde. Když projdou jen jeho tři čtvrtiny, i tak to bude pokrok,“ uvedl ministr v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Vláda má o ministrově návrhu jednat v dubnu

Podle Hegera by se mohlo od příštího roku kouřit jen na restauračních předzahrádkách. Zakázán by měl být také prodej tabáku i alkoholu v automatech a pojízdných prodejnách. Norma by měla také zakázat výrobcům, aby do cigaret přidávali vitamíny, a rovněž zavést pokutu až jeden milion korun za prodej alkoholu či cigaret lidem mladším 18 let, za prodej dětem do 15 let pak dva miliony korun.

Česko se ale postavilo i proti odstrašujícím obrázkům na krabičkách cigaret, které chce zavádět EU. Už teď je vidí každý kuřák v osmi zemích unie. Ministr zemědělství Petr Bendl, který má novou směrnici na starosti, ale do Bruselu vzkázal, že takto zasahovat do cigaretového trhu je socialismus.