ODS a ČSSD se v Praze shodly na změně koaliční smlouvy

Praha – Vyjednávači pražské ODS a ČSSD se dohodli na změně koaliční smlouvy. Novinkou je, že už se pozice 11. radního nebude nabízet TOP 09. Stále ale není jasné, která strana ho obsadí. O změně koaliční smlouvy musí ještě rozhodnout zastupitelské kluby obou stran. Výsledky smírčího jednání prezentoval primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

„Dohodli jsme se na tom, že požádáme své kluby, aby odsouhlasily zrušení rezervace jedenáctého místa v radě, které je pro TOP 09,“ řekl Svoboda. Poté může podle něj pokračovat další jednání o tom, která ze stran toto místo obsadí.

Občanští a sociální demokraté obsadili po volbách v radě deset křesel a to jedenácté nabízeli vítězné TOP 09 opakovaně, místo zatím zůstává neobsazené. Toto téma je jedním z bodů, kterým se od konce dubna zabývá koaliční smírčí řízení. Pozici dalšího radního totiž požadují obě strany. Podle ČSSD Svoboda při povolebních vyjednáváních slíbil, že pokud nebude mít o radního zájem TOP 09, připadne sociálním demokratům. Klub ODS se ale usnesl, že o pozici budou usilovat i občanští demokraté.

V radě zůstává stále neobsazené i místo Lukáše Plachého (ČSSD), který odstoupil kvůli podezření, že nabízel spolustraníkovi úplatek za vnitrostranickou podporu při sestavování kandidátky.