Odbory plánují podobu protestů. Svaz průmyslu nechce, aby se dotkly provozu firem

Události: Odbory plánují protesty (zdroj: ČT24)

Odbory pokračují v plánování protestů ohlášených na sedmadvacátého listopadu. Tedy na den 34. výročí generální stávky, která výrazně akcelerovala sametovou revoluci. Část svazů chce v ten den na hodinu zastavit výrobu v některých firmách. Zapojit by se měla i největší česká automobilka. Hlavním důvodem je nesouhlas s vládním konsolidačním balíčkem.

„Usnesení je takové, že pět největších svazů v ČMKOS se připojí. Chceme na hodinu odstavit průmysl,“ říká předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo. Odbory nesouhlasí s kroky vlády, svaz průmyslu a dopravy má zase problém s tím, jakou formu protestu odboráři zvolili.

„Úplně nerozumíme tomu nastavení – stávka proti vládě, která se odehrává ve firmách a může narušit efektivitu výroby. Tohle nás vůbec netěší. Vyzval jsem odbory, zda tu stávku nechtějí přesunout za brány našich firem,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj.

Ďurčo ujišťuje, že cílem není firmy poškodit. „Ale jinou možnost v rámci odborového svazu KOVO nemáme. Chceme prostřednictvím našich nátlakových akcí dát vládě najevo, že nesouhlasíme s jejími kroky,“ vysvětluje.

Středula: Obrovské snížení životní úrovně

Ke stávce se kromě zaměstnanců v průmyslu mají připojit i školské odbory nebo část státních zaměstnanců. „Dochází k obrovskému snížení životní úrovně, naprosto neakceptovatelnému. Je tu otázka minimální mzdy, dopadů balíčku,“ uvádí předák odborové centrály Josef Středula.

Vláda tvrdí, že s odbory na tato témata nepřetržitě diskutuje. „Bohužel ze strany odborů jsme svědky jejich odpovědi na tento dialog, kterými jsou demonstrace, stávková pohotovost, účast na různých podivných akcích. Tak to prostě je, a myslím si, že to žádné jednání bohužel nezmění,“ míní premiér Petr Fiala (ODS).

Výrobu odboráři zastaví i ve Škodě Auto. Věří, že tím nepoškodí výsledky společnosti. Tamní odborový předák Jaroslav Povšík avizuje, že zaměstnanci si hodinu protestů označí jako neodpracovanou a jsou podle něj připraveni výpadek nahradit.

A stávku zvažují i odboráři Třineckých železáren. Provoz ale nepřeruší. „Není možné zastavit prvovýrobu, vysokou pec, to dobře víme. Ale uděláme všechno pro to, aby to efekt mělo. Jsme odhodlaní v Praze demonstrovat,“ uvedl předseda základní organizace odborového svazu KOVO v Třineckých železárnách Marcel Pielesz. O stávce tam budou dál jednat – její případnou podobu rozeberou už ve čtvrtek.