Očkování proti covidu a chřipce lze aplikovat najednou, látky mají praktičtí lékaři, řekl Válek

Brífink ministerstva zdravotnictví ke strategii očkování proti chřipce a covidu-19 (zdroj: ČT24)

Očkování proti covidu-19 a chřipce je na podzim dle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nejvhodnější u vlastního praktického lékaře. Obě vakcíny je možné aplikovat v jednom dni. Lidé, kteří mají vyšší riziko při nákaze, by se podle ministra měli i letos na podzim proti těmto nemocem očkovat. Podle něj jde zejména o seniory, chronicky nemocné nebo lidi s oslabenou imunitou. Česko se podle ředitelky Státního zdravotního ústavu Barbory Mackové nachází na začátku sezony respiračních onemocnění včetně chřipky a covidu. Případů je asi sedm set na sto tisíc obyvatel.

„Jsme v ideální době, kdy by se mělo začít očkovat,“ prohlásil Válek. Covid i chřipka jsou nemoci, které zabíjí, a proti vážnému průběhu těchto nemocí se lidé mohou chránit očkováním, upozornil dále.

Očkování proti covidu-19 a chřipce je dle ministra zdravotnictví nejvhodnější u vlastního praktického lékaře. Obě jsou možné najednou. „Očkování lze aplikovat v jednom dni (…), k dispozici jsou nejmodernější vakcíny. Mají je praktičtí lékaři,“ sdělil Válek.

Počet očkovaných lidí se podle ministra zvyšuje. Vakcíny proti covidu jsou zdarma pro všechny zájemce. Očkování proti chřipce mají hrazené senioři nad 65 let, lidé mladší si jej mohou nechat proplatit z fondu prevence své zdravotní pojišťovny.

Události: Očkování proti covidu a chřipce (zdroj: ČT24)

Očkovat by se měli dle Válka ti, kteří mají vyšší riziko při nákaze. „Čili riziko, že když nemoc dostanou, bude mít vážný průběh, eventuálně fatální následky,“ ujasnil. Jsou to především senioři, chronicky nemocní nebo lidé s oslabenou imunitou. „Ti by se měli v každém případě očkovat, nejlépe v těchto týdnech, měsících,“ podotkl.

Odborníci doporučují seniorům i očkování proti pneumokokům, které způsobují zápaly plic, nebo RS virům. „Odlišit RS virus, chřipku a covid je i pro odborníka obtížné,“ uvedla na dopolední tiskové konferenci Rady seniorů ČR lékařka Zuzana Blechová z Kliniky infekčních nemocí 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Bulovka. U všech jsou podle ní typické dlouhé kašle, které obtížně mizí.

„Věkem dochází u každého k oslabování imunitního systému. Velký zlom je po šedesátce, ale začíná ubývat už dřív,“ upozornil na tiskové konferenci Rady seniorů ČR děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar.

„Chřipka je také smrtelné onemocnění pro rizikové pacienty. Samozřejmě mluvíme o jednotkách, možná malých desítkách pacientů, kteří zemřou v důsledku chřipky,“ řekl přednosta Kliniky nefrologie IKEMu Ondřej Viklický.

Macková: Česko je na začátku sezony respiračních onemocnění

Resort zdravotnictví doporučuje nechat se očkovat u praktického lékaře, řekl náměstek ministra Josef Pavlovic (Piráti). „Na očkovacích místech jsou pouze vakcíny proti covidu, zatímco u vašeho praktického lékaře je možné se domluvit na očkování proti covidu i chřipce zároveň,“ zdůvodnil.

Státní zdravotní ústav je dle jeho ředitelky Mackové na nadcházející sezonu respiračních onemocnění připraven, zejména po laboratorní stránce. „Národní referenční laboratoř zahájila zvýšený dohled a vyšetřování vzorků tak, jak budou docházet z terénu,“ podotkla.

Česká republika je podle ní na začátku sezony respiračních onemocnění. „Dochází k postupnému nárůstu těchto onemocnění, jako je chřipka a další,“ upozornila. Případů je podle ní v tuto chvíli asi sedm set na sto tisíc obyvatel.

„Apel na očkování proti covidu i chřipce je velmi důležitý. Je potřeba chránit ohrožené osoby, ať už to jsou senioři, či osoby s jiným onemocněním,“ uvedla Macková.

Byť to stále ještě venku vypadá, že je léto, nenechme se klamat — sezona respiračních onemocnění evidentně začíná, poznamenal předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka. „Teď je nejlepší čas, aby očkování pacienty chránilo celou sezonu. Je potřeba říci, že vakcín je dostatek, praktičtí lékaři jsou připraveni očkovat,“ dodal.

Proti koronaviru bylo alespoň jednou očkováno asi 65 procent populace, posilující dávku navazující na předchozí vakcínu má třetina lidí. Odborníci přitom upozorňují, že proti covidu se stejně jako proti chřipce bude potřeba očkovat každoročně. Proti chřipce si nechává dát vakcínu méně než desetina lidí, seniorů asi čtvrtina.