Obhájce heparinového vraha požádá u vrchního soudu o změnu znalce

Jihlava - Obhájce heparinového vraha Petra Zelenky Jan Herout navrhne pražskému vrchnímu soudu, který projedná 11. června Zelenkovo odvolání, změnu soudního znalce. Herout zpochybňuje, že lidé v havlíčkobrodské nemocnici zemřeli v přímé souvislosti s podáním heparinu. Bývalého zdravotníka havlíčkobrodské nemocnice Zelenku v únoru královéhradecký krajský soud odsoudil za sedm vražd pacientů a deseti pokusů o ně na doživotí.

„Navrhnu, aby se k příčinám úmrtí ve všech 17 případech vyjádřil znalec hematolog, nikoli soudní znalec, který je v podstatě lépe kvalifikovaným patologem. Ten nemůže rozumět otázkám hemokoagulace a krvácivosti,“ řekl Herout.

Nemocní podle Herouta mohli umřít na své choroby. Advokát se opírá o názory několika lékařů, podle nichž Zelenka heparinem zabíjet nemohl. Podle dnešního Jihlavského deníku jsou tři lékaři ochotni u vrchního soudu dokázat, že Zelenka heparinem nikoho nezabil a celé jeho obvinění je postaveno pouze na spekulacích a dohadech.

Herout u soudu ve čtyřech případech ze sedmi vražd neúspěšně navrhoval jejich překvalifikování z dokonaného činu na pokus. „Bohužel jsem nemohl lékaře citovat, většina se jich bojí reakce médií,“ řekl Herout. Podle něj jde v případu také o velké peníze. „Když navrhuji překvalifikování dokonaných trestných činů na pokusy, sahám v uvozovkách do kapes pozůstalých. U pokusů o vraždu by nedostali žádné odškodnění,“ tvrdí Herout.