O využití peněz pojištěnců VZP se lidé dočtou na internetu

Praha - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) chystá od příštího roku průlomovou změnu v informování o využití peněz pojištěnců. Na internetu budou poprvé dostupné zápisy z jednání správní rady, která o využití peněz rozhoduje. Změny se chystají i v oblasti uzavírání smluv s lékaři a nemocnicemi. Dosud se smluvní politika v jednotlivých regionech lišila, nově budou platná jednotná pravidla. O smluvních vztazích by měla rozhodovat komise, ne jednotlivci. O chystaných změnách jednala dnes správní rada VZP.

„Pro mě je zásadní, že jsme jednali o možnostech zveřejňování usnesení správní rady. Materiál byl předložen, připomínkován a předpokládáme, že na příštím jednání 26. ledna ho přijmeme tak, aby usnesení bylo zveřejněno i s možným vzdáleným přístupem,“ řekl předseda rady Jiří Běhounek (ČSSD).

Usnesení správní rady podle názoru právníků není nic, co by VZP nemohla zveřejňovat, uvedl. Co podléhá ochraně údajů, ve zveřejněném usnesení nebude. „Každý, kdo bude chtít, najde si na internetu projednávaný bod a usnesení přijaté správní radou,“ popsal Běhounek.

O smluvních vztazích bude rozhodovat komise

Člen rady a předseda sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO) uvedl, že VZP by měla zavést jednotný systém rozhodování o tom zda, komu, kdy a za jakých podmínek budou smluvní vztahy navázány. „O smluvních vztazích bude rozhodovat komise, nebude to záležitost jednoho člověka,“ řekl. O návrhu ještě bude diskuse, rada by ho měla dostat ke schválení počátkem příštího roku.

„Chceme, aby poskytovaná péče byla rovnocenná, vybalancovaná po celé republice. Komise bude posuzovat celkově schopnost žadatele tak, aby to bylo opravdu průhledné, aby nikdo nemohl říci, je to můj kamarád, tak mi to dohodl, a aby ti, co žádají, měli pocit, že byli spravedlivě ohodnoceni,“ shrnul Vyzula.

Správní rada dnes vyslechla také zprávu o hospodaření VZP v letošním roce. Stav na běžném účtu je 3,9 miliardy korun, během listopadu vrátila i dohodnutou část z půjčky od státu. „Předpokládáme s vysokou pravděpodobností, že hospodaření VZP skončí v kladné nule, řádově plus 220 milionů korun,“ řekl místopředseda VZP Jiří Skalický. VZP nemá a nebude podle něj mít žádné závazky po lhůtě splatnosti. Všem lékařům, nemocnicím, LDN, lázním či lékárnám splní úhrady za zdravotní výkony.

Sestřih TK: VZP chystá přelomové změny (zdroj: ČT24)