O víkendu déšť, příští čtvrtek mráz

Praha – Deštivé počasí by dnes v noci mělo zasáhnout hlavně severozápad Čech. Nejvíce by mělo pršet v Krušných horách. Zítřejší den přinese velmi podobnou situaci, kromě severozápadu by ale v Čechách moc pršet nemělo. V neděli se naopak deště nezbavíme, vyskytnout by se měl na celém území republiky. Víkendové teploty budou ale poměrně vysoké, vyšplhat by se měly až ke čtrnácti stupňům. Začátek příštího týdne by se měl podobat víkendu, ranní teploty budou vysoké – okolo šesti stupňů. Postupně ale přijde studená fronta a začne se ochlazovat. Ve čtvrtek pak ranní teploty klesnou pod bod mrazu.

Během dnešního odpoledne a pozdního večera by měl déšť ještě doznívat, a to hlavně na východě republiky. Pomalu se ale bude stěhovat pryč na Slovensko, přičemž něco málo přeháněk by také dnes večer mělo být i v Čechách, hlavně na jihozápadě. Změna přijde až během noci, na severozápad přijde trvalejší déšť, nejvíce by mělo pršet v Krušných Horách.

Neděle proprší, mrazivé počasí se ale víkendu vyhne

Velmi podobné by to pak mělo být i během zítřejšího dne. Kromě situace na severozápadu republiky by ale v sobotu příliš pršet nemělo. V neděli by se pak měl déšť stěhovat hlouběji do vnitrozemí. Během dne by mělo začít postupně od jihozápadu pršet na celém našem území. Dnes v noci se ještě vyhneme mrazivým teplotám, o víkendu by měly být nejčastěji od 10 do 14 stupňů. Chladněji bude jen na západě a jihozápadě Čech. Silnější vítr bude v sobotu foukat hlavně na horách, a to až okolo 90 kilometrů za hodinu.

Začátek příštího týdne bude ve znamení teplejšího počasí z víkendu, teploty se ráno budou pohybovat okolo šesti stupňů. Postupně ale přijde studená fronta a začne se ochlazovat. Denní teploty už budou klesat jenom k sedmi až jedenácti stupňům. V polohách nad 1 200 metrů začne navíc během pondělního odpoledne sněžit, vítr by měl ale slábnout.

úterý a ve středu bude chladnější počasí, obloha bude zatažená a mohou se objevit i přeháňky. Na horách bude většinou sněžit. Nejchladněji by mělo být ve čtvrtek po ránu, kdy by měla teplota klesnout až k minus třem stupňům. V závěru příštího týdne by se mohlo pomaličku oteplovat, srážek ubyde a teploty by se mohly vyšplhat až ke dvanácti stupňům.

Rozhovor s Janem Šrámkem (zdroj: ČT24)