O senátorovi po zesnulém Kuberovi se rozhodne příští týden. Ve druhém kole se utká Hanza s Bergmanem

O mandát senátora po zesnulém Jaroslavu Kuberovi se v 2. kole voleb utká primátor Teplic Hynek Hanza (ODS) s ředitelem tamního gymnázia Zdeňkem Bergmanem (za Senátor 21). Volební účast v prvním kole doplňovacích voleb na Teplicku byla 15,79 procenta. Vyplývá to z údajů na webu Českého statistického úřadu.

Primátor Hanza dominoval prvnímu kolu s náskokem před dalšími osmi soupeři. Získal 29,73 procenta hlasů. Bergman, který v roce 2018 postoupil do druhého kola s Kuberou, obdržel 22,15 procenta. Druhé kolo voleb bude 12. a 13. června. Vítěz voleb se ujme mandátu v horní parlamentní komoře na zbytek Kuberova funkčního období, tedy do 13. října 2024.

  • Hanza je od roku 2018 primátorem Teplic, zastupitelem města od roku 2010 a od roku 2016 také zastupitelem Ústeckého kraje. V čele města před necelými dvěma lety vystřídal Jaroslava Kuberu. Členem ODS je od roku 1997, jeho otec patřil k zakladatelům strany v Teplicích. 
  • Narodil se 14. října 1977 v Teplicích, vystudoval bakalářský obor na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci. Dříve pracoval jako kurýr, realitní makléř, později i jako ředitel realitní kanceláře. V komunálních volbách kandidoval už v letech 1998 a 2002, uspěl až na podzim 2010, kdy se rovnou stal i náměstkem primátora, o čtyři roky později byl zvolen prvním náměstkem.

Třetí skončil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) se ziskem 16,36 procenta. Čtvrtá je starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO), která obdržela 9,78 procenta hlasů.

Lidé vybírali z devíti kandidátů přesto, že do schránek dostali deset hlasovacích lístků. Až po provedení registrace a vylosování čísla byla totiž stažena kandidatura Tomáše Tožičky (Piráti). Občané na to byli upozorněni ještě i ve volebních místnostech, kde byla informace vyvěšena.

  • Bergman je učitel a od roku 1992 ředitel Gymnázia Teplice. O senátorský mandát se ucházel už v roce 2018, ve druhém kole prohrál s Jaroslavem Kuberou. Angažuje se také v komunální politice, od roku 2014 je teplickým zastupitelem (za Volba PRO! Teplice). V roce 2012 se na společné kandidátce SNK ED a Strana Zdraví Sportu Prosperity neúspěšně ucházel o mandát krajského zastupitele.
  • Bergman se narodil 16. srpna 1959 v Teplicích. Vystudoval učitelství matematiky a zeměpisu na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde v rámci postgraduálního studia získal titul doktor přírodních věd. Po studiích nastoupil do teplického gymnázia. Angažuje se i v několika nepolitických spolcích, působil také ve vědecké radě Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

K urnám s rouškami

Volby provázela přísná hygienická opatření. U vchodů do hlasovacích místností byla k dispozici dezinfekce. Voliči přicházeli v rouškách nebo si je nasazovali těsně před vstupem. Rozestupy mezi sebou museli dodržovat také členové volebních komisí. Více lidí najednou přicházelo pouze v hustě obydlených částech Teplic. 

Zájem o doplňovací senátní volby byvá nižší pravidelně. Příliš vysoká však není volební účast ani v případě, kdy volby do horní komory probíhají společně s krajskými nebo komunálními volbami. Za posledních deset let se účast v prvním kole pohybovala zhruba mezi 33 a 45 procenty.